Evenimentul Zilei > Actualitate > Eveniment de marcă în SRI. Ce mesaj a transmis Eduard Hellvig. „Au lăsat urmări profunde”
Eveniment de marcă în SRI. Ce mesaj a transmis Eduard Hellvig. „Au lăsat urmări profunde”

Eveniment de marcă în SRI. Ce mesaj a transmis Eduard Hellvig. „Au lăsat urmări profunde”

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a deschis luni, la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, cursul Democrație și Totalitarism.

Conform sri.ro, acest curs reprezintă o formulă academică de reflecție despre problematica apariției și evoluției regimurilor politice totalitare și de analiză a specificului acestora.

Cursul este destinat ofițerilor SRI şi beneficiază de prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. De asemenea, în acest curs sunt implicaţi și lectori binecunoscuți în sfera activismului antitotalitarist.
Printre ei se numără istoricul Radu Ioanid, ambasadorulul României în Israel, Michael Shafir, dar şi Andrei Muraru, istoric şi consilier prezidențial.

„Violenţa represiunii din România, modul în care instituţiile au fost pervertite pentru a se îndrepta împotriva propriilor cetăţeni au lăsat urmări profunde în perioada postdecembristă.

Poate cea mai importantă etapă care ar fi trebuit parcursă mai devreme este tocmai cea a asumării trecutului, a deschiderii arhivelor, a recunoaşterii greşelilor care au fost făcute în totalitarism.

Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat, atunci când am preluat mandatul de Director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituției. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei”, a declarat Eduard Hellvig la deschiderea cursului.

EDUARD HELLVIG, DIRECTOR, SRI

 

Eveniment de marcă în SRI

La rândul său, Andrei Muraru a declarat: „Acest curs nu este un test de marketing. Prin această inițiativă la care suntem astăzi martori, începem să ne amintim că asumarea și responsabilitatea în fața memoriei nu sunt un semn al slăbiciunii, iar sinceritatea este întotdeauna supusă probei.

Inaugurând acest curs denumit atât de elocvent Democrație și totalitarism, conducerea SRI asumă o chestiune fundamentală: nu putem lăsa în urmă un trecut în ceață, fără să răspundem de unde venim și cum arată viitorul.”

Mai departe vor fi abordate teme legate de amenințări actuale la adresa democrației. Se va porni de la perspectiva istorică a tranziției postcomunism în instituțiile de informații din Europa de Est.

Sursa citată notează că acest curs își propune inclusiv o dezbatere academică despre „declinările totalitarismului la formele sale de exprimare în permanentă schimbare”.

„Formatul ales vine în completarea preocupărilor academice ale SRI, pe dimensiunea consolidării eticii profesionale a unui corp militar care este chemat să fie în egală măsură senzor al derapajelor și apărător al drepturilor și libertăților cetățenești”, se mai arată pe sri.ro.

Discursul Directorului SRI, Eduard Hellvig