Elevii care se vor întoarce la școală începând cu luna ianuarie, dacă pandemia va permite acest lucru, vor fi supuși unui noi tip de testare: evaluare sumativă.
Vestea că școala ar putea începe din nou din luna ianuarie i-a bucurat pe toți elevii care abia așteaptă să-și revadă colegii, dar nu se așteptau să fie testați încă din primele zile. Și nu vorbim despre testul Covid-19, ci de o testare la școală, o evaluare sumativă.
Jean Badea spune că trebuie să se pregătească pentru o posibilă testare semestrială.
„Ne apropiem de sfârșitul semestrului, în luna ianuarie vor urma încă trei săptămâni de școală, așadar evaluarea devine o componentă importantă a acestei perioade. Și ne referim în mod deosebit la evaluarea sumativă. Adică acel proces prin care se evaluează întreaga activitate a semestrului I.
Tezele au fost anul acesta înlocuite cu această evaluare sumativă, însă recomandarea este ca această evaluare să se întâmple la toate disciplinele, nu doar la disciplinele la care se susțineau teze”, a declarat Jean Badea, secretar de stat în Ministerul Educației.
Ce este evaluarea sumativă?
„Evaluarea sumativă este procesul prin care se evaluează întreaga activitate a acestui semestru, în urma căreia fiecare elev ar trebui să primească un feedback personalizat, astfel încât să știe ce lacune are de pe parcursul semestrului, urmând ca pentru acestea să existe modalități de recuperare”, a mai spus Badea.
Când se redeschid școlile?
Secretarul de stat în Educație a subliniat că redeschiderea școlilor depinde în totalitate de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Motiv pentru care a făcut și un apel la populație pentru respectarea măsurilor, în special în perioada Sărbătorilor, astfel încât revenirea la școală să aibă loc cât mai curând.
„Ne dorim ca începând cu data de 11 ianuarie, să reluăm, pe cât posibil, sau într-o pondere cât mai mare cursurile față în față, însă așa, după cum știm, aceasta depinde în mare parte de situația epidemiologică la nivel național.
Am făcut apel în această perioadă la părinți, la elevi, la cadre didactice, mai ales în contextul în care se apropie și vacanța, iar tentația de a ne întâlni cu cei dragi este mare, să fim precauți, tocmai pentru a contribui și noi, ca sistemul de educație la lupta pe care medicii o duc în sistemul de sănătate și să putem să revenim în școală, în bănci, așa cum ne dorim”, a spus Jean Badea, secretar de stat în Ministerul Educației, la Antena3.