Justiţia italiană a autorizat astăzi încetarea alimentării unei femei care este în comă de 16 ani, ca răspuns la dorinţa familiei acesteia, informează agenţia ANSA, preluată de AFP.
Curtea de Apel din Milano i-a permis tatălui Eluanei Englaro să întrerupă "hidratărea şi alimentarea forţată" ce o ţinea în viaţă pe fiica sa încă din 18 ianuarie 1992. La 20 de ani ea fost victima unui accident rutier, a intrat în comă şi nu şi-a mai revenit.
Eluana Englaro este internată, de la acea dată, într-un spital din Lecco, fiind în comă ireversibilă. Medicinii nu îi mai dădeau nicio şansă, aşa că în 1999, tatăl ei a cerut suspendarea tratamentului.
De-abia după nouă ani, Curtea de Apel a ţinut cont de faptul că "starea vegetativă permanentă este ireversbilă" şi că tânară, dacă ar putea să se exprime, "ar prefera să moară decât să fie ţinută în viaţă în mod artificial".
Cazul acestei fete, născută în 1972, aminteşte de cel al lui Piergiorgio Welby, un italian care suferea de distrofie musculară şi care reclama dreptul de eutanasiere înainte ca medicul să îl debraşeze de la aparatul respirator, ceea ce s-a întamplat de-abia în decembrie 2006.Cazul lui Welby a provocat emoţie în rândul italienilor, dar a scos la iveală şi vidul legislativ care există în Peninsulă.
De altfel, un alt judecător a refuzat în februarie 2007 debranşarea de la aparatul de respiraţie a unui alt pacient care suferea de aceeaşi boală ca Piergiorgio Welby.
Dezbatearea pe tema eutanasierii este îngreunată de Biserica Catolică, care respinge o astfel de modalitate de a muri, aducând ca argumente doctrina religioasă.
În Franţa, Chantal Sebire, în vârstă de 52 de ani, a cărei faţă a fost desfigurată de nenumărate tumori, a fost găsită moartă pe 19 martie, la doar două zile după ce tribunalul a respins sinuciderea asistată.
CITIŢI ŞI:
A murit Chantal Sebire (14:43)