Eutanasierea câinilor ar putea fi legalizată din nou
- Adam Popescu
- 27 aprilie 2010, 19:53
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaie, a înaintat către Parlament o iniţiativă legislativă care prevede, printre altele, eutanasierea câinilor fără stăpân, acţiune care ar costa aproximativ 100.000 de euro pentru cele 40.000 de animale fără stăpân din Bucureşti, cât estimează ONG-urile că ar fi pe străzile Capitalei.
Pe de altă parte, nimeni nu știe cu exactitate câți maidanezi sunt pe străzile Bucureștiului, lucru recunoscut chiar de autorități.
Potrivit propunerii legislative, primii eutanasiați vor fi câinii strânși în adăposturi, care sunt bolnavi sau agresivi. Ceilalţi câini vor fi înregistraţi, microcipaţi, deparazitaţi şi daţi spre adopţie. Numai că, dacă nu îi va lua cineva acasă în șapte zile și aceștia vor fi eutanasiați, potrivit propunerii legislative înaintată de prefect Parlamentului.
„Eutanasiarea presupune un efort financiar mult mai mic pentru autorităţile locale decât ţinerea câinilor în adăposturi. Astfel, costul total pentru eutanasierea celor 40.000 de câini fără stăpân din Capitală ar fi de aproximativ 105.000 de euro. Potrivit datelor Administraţiei pentru supravegherea animalelor, întreţinerea unui câine în adăpost costă 300 de lei pe lună, ceea ce presupune eforturi financiare enorme având în vedere că speranţa de viaţă a unui câine este de zece ani”, este de părere Mihail Atănăsoaie.
Venitul și spațiul, criterii pentru adopție
Proiectul de lege înaintat de Atănăsoaie Parlamentului prevede şi măsuri drastice privind adopţia câinilor fără stăpân. Astfel, o persoană fizică nu poate adopta mai mult de doi câini dacă nu are acordul asociaţiei de proprietari, în caz că stă la bloc, sau acordul vecinilor dacă stă la casă. Totodată pentru adopţie trebuie ca persoanele să aibă un anumit venit, pentru a putea îngriji corespunzător un câine. Potrivit legii, persoanele care adoptă câini şi apoi îi lasă în stradă vor primi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.
În plus, este interzis ca după ce câinele este adoptat să fie lăsat în spaţiul public de lângă blocuri, amenda pentru acest lucru fiind cuprinsă tot între 2.000 şi 5.000 de lei. Aceleaşi amenzi le vor primi şi persoanele care hrănesc câinii în parcuri şi zone publice.
Potrivit lui Atănăsoaie, dacă oamenii iubesc într-adevăr câinii, nu au de ce să-i hrănească pe stradă, ci ar trebui să-i adopte. Potrivit prefectului Capitalei 11.436 de persoane s-au prezentat la Institutul matei Balș anul trecut din cauză că au fost mușcate de câini, dintre care 7.571 atacate de câini fără stăpân, iar în primul trimestru al anului 2010 s-au prezentat 2.813 bucureşteni, dintre care 2.175 atacaţi de câini fără stăpân.
În plus, proiectului de lege realizat de prefect mai prevede ca primăriile să aibă o bază de date cu trei registre de evidenţă a câinilor fără stăpân, a celor cu stăpân şi a celor cu regim special.
„Poate că e singura soluţie în acest moment”
Ideea prefectului este susţinută şi de deputatul democrat-liberal Sorin Zamfirescu, potrivit căruia eutanasierea maidanezilor este, în acest moment de criză economică, singura soluţie.
Deşi nu-l aprobă, considerând „o problema delicată” uciderea animalelor fără stăpân, colegul său Edler Andras nu respinge vehement iniţiativa, arătând că înţelege, totuşi, „situaţia în care este Bucureştiul”.
La polul opus, parlamentarii Mircea Duşa (PSD) şi Marin Bobeş (PDL) nu sunt de acord cu eutanasierea animalelor. „Ar trebui să vedem ce au făcut celelalte ţări şi să aplicăm o metodă care a avut deja succes”, a explicat Duşa. Cum comentaţi? Intraţi pe dezbaterea evz.ro şi spuneţi-vă părerea. Care este soluţia cea mai indicată din punctul vostru de vedere?