Eurovision. Adevărul în cazul olandezului Joost Klein. Ce au descoperit autoritățile

Joost Klein. Sursă foto: instagram.com/joostklein/

Suedia. Ancheta privind incidentul în care Joost Klein, concurent olandez la Eurovision, a fost eliminat din finala din 2024 de la Malmö a fost finalizată, conform unui comunicat al procuraturii din Suedia. Incidentul a avut loc după ce un membru al personalului l-a acuzat de comportament considerat „amenințător”.

Ce s-a întâmplat anul acesta la Eurovision

Interzicerea interpretării piesei „Europapa” de către Joost Klein a fost impusă cu doar câteva ore înainte de finala Eurovision din 11 mai, după ce o membră a echipei de producție a reclamat un comportament „amenințător” din partea artistului, observat după semifinala de pe 9 mai. Această decizie a venit în contextul unor acuzații serioase și a avut loc într-un cadru tensionat, marcând o schimbare bruscă în programul competiției.

Avrotros, radiodifuzorul olandez care reprezenta piesa lui Klein, a susținut că artistul a fost filmat fără permisiune imediat după ce a părăsit scena, în ciuda instrucțiunilor clare de a nu fi filmat. Aceștia au argumentat că descalificarea nu a fost justificată și nu a reflectat în mod echitabil circumstanțele reale ale incidentului, conform unui articol publicat de The Guardian.

Sursa foto Youtube

Eurovision. Adevărul în cazul olandezului Joost Klein

Procuratura suedeză a finalizat luni ancheta privind incidentul cu Joost Klein, stabilind că artistul a efectuat o mișcare care a lovit camera de filmat a femeii implicate. Totuși, autoritățile au constatat că desfășurarea evenimentelor a fost rapidă și că percepția martorului a fost diferită de realitate. Potrivit procurorului principal Fredrik Jönsson, nu s-a putut dovedi că acțiunea lui Klein a fost destinată să provoace o teamă considerabilă sau că avea o astfel de intenție.

„Astăzi am închis ancheta, deoarece nu pot dovedi că actul a fost capabil să provoace o teamă gravă sau că bărbatul a avut o astfel de intenţie”, a declarat procurorul principal Fredrik Jönsson.

În urma acestei decizii, Avrotros a exprimat o nemulțumire profundă față de descalificarea lui Klein și a anunțat că plănuiește să discute această problemă cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision. Agenția olandeză de presă ANP a raportat că Avrotros caută acum clarificări suplimentare și posibile soluții pentru a rezolva situația neplăcută în care s-a aflat artistul.

Organizatorii nu cedează, în ciuda spuselor procurorilor

Managerul lui Joost Klein a declarat pentru ANP că echipa este extrem de ușurată că perioada de incertitudine s-a încheiat. Acesta a subliniat că, după investigațiile recente, nu a existat niciun fundament pentru cazul descalificării artistului. După această concluzie, echipa lui Klein se simte eliberată și mulțumită de clarificările obținute.

În contrast, European Broadcasting Union (EBU) și-a menținut poziția privind descalificarea olandezului. Reprezentanții EBU au explicat că investigația a fost focalizată pe determinarea unui comportament ilegal și nu pe evaluarea conformității cu regulile concursului Eurovision. Drept urmare, decizia inițială de descalificare rămâne valabilă, fără a fi influențată de noile informații apărute.

În același timp, ediția cu numărul 68 a Eurovision a fost marcată de proteste semnificative pro-Palestina în jurul arenei din Malmö, Suedia. Unele demonstrații au criticat organizatorii pentru acceptarea participării Israelului în contextul conflictului militar cu Gaza, iar frustrarea legată de această problemă a fost evidentă în rândul unor participanți, inclusiv Joost Klein, care au exprimat nemulțumiri față de modul în care disputa politică a influențat competiția muzicală.