Eurovision 2024, fără România în competiție. Culisele scandalului cu EBU
- Alexandru Sălăvăstru
- 16 ianuarie 2024, 07:03
Suedia urmează să găzduiască cea de-a 68-a ediție a Eurovision, care va avea loc în luna mai. România nu se află pe lista Uniunii Europene de Radio-Televiziune a participanților, din cauza neachitării taxei de participare, care ajunge în acest an la suma de 180.000 de euro.
Uniunea Europeană de Radio-Televiziune a anunțat lista completă a statelor care participă în acest an la Eurovision. Țara noastră nu se va afla printre concurenți, după ce nu a achitat taxa de participare.
România nu va fi prezentă anul acesta la Eurovision
Televiziunea Română a fost implicată într-o mulțime de scandaluri de-a lungul timpului. Aceste scandaluri par că s-au înmulțit în ultimii ani. Cele mai multe controverse au fost legate de organizarea Eurovision, subiect pe care TVR nu oferă explicații publice.
După rușinea de anul trecut, România a luat decizia de a nu mai participa la competiție. La două săptămâni de la cel mai slab rezultat din istorie pentru țara noastră, șeful delegației la Eurovision 2023, Mihai Predescu, era chemat la raport în Consiliul de Administrație al TVR.
Suedia urmează acum să găzduiască în luna mai cea de-a 68-a ediție a Eurovision.
Această situație a apărut în spațiul public prima oară în luna septembrie. Atunci, TVR a anunțat că nu se știe dacă țara noastră va mai avea un reprezentant în 2024, în urma controverselor legate de Theodor Andrei.
În timp ce țara noastră va lipsi din competiție, Luxemburg și Australia anunță că vor reveni pe scena muzicală. Luna viitoare, televiziunea națională din Republica Moldova (TRM) va organiza Finala Etapei Naționale 2024, pe 17 februarie, iar câștigătorul va fi selectat prin votul juriului (50%) și votul publicului (50%).
Ediția din 2024 are loc în orașul suedez Malmö, pe 11 mai
Anul trecut, Loreen a reușit să câștige ediția desfășurată la Liverpool, cu piesa „Tattoo". România, prin Theodor Andrei, nu s-a calificat în finala concursului de la Liverpool.
Tradiția concursului este ca țara câştigătoare să găzduiască spectacolul în anul următor.
Suedia deţine recordul de trofee la Eurovision, la egalitate cu Irlanda, cu șapte ediții câștigate ale concursului internațional de muzică.
România a participat la Concursul Muzical Eurovision de 23 de ori
România a debutat la Eurovision în 1994. Cele mai bune clasări au fost în 2005 și 2010, atunci când țara noastră a luat locul trei.
România a obținut, în finale, un total de 1147 de puncte. În semifinale, România a obținut 939 puncte, cel mai mare punctaj fiind înregistrat în anul 2017 (282 puncte).
Cel mai slab rezultat pe care România l-a avut în cadrul concursului a fost locul 15 cu 0 puncte, în semifinala de la Liverpool din 2023.
Rezultatul votului a fost aspru criticat în mediul online. Mulți români au susținut că țara noastră nu va avea nici anul acesta șanse în competiție.
În 2023, România suferea cel mai mare eșec din competiție
În anul 2023, România a suferit o umilință istorică la concursul Eurovision. Concurentul trimis de țara noastră nu a reușit să adune niciun punct, costurile deplasării fiind de 400.000 de euro.
Doar transmisiunea a costat 200.000 de euro. La aceștia bani s-au adăugat 80.000 de euro pentru show-ul artistului și promovare. Restul de 120.000 de euro au fost cheltuiți pentru transport, cazare și diurnă. În staff-ul României au fost trimiși pe bani publici 11 oameni, dintre care opt au făcut parte din echipa TVR.
Bugetul a fost aprobat Dan Turturică, șeful instituției, care amenința în 2022 cu retragerea definitivă din competiție:
„Este șocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan. Eu, personal, voi susţine în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision şi să studiem varianta de a da în judecată EBU şi a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus“, a scris atunci Turturică pe Facebook.
Șeful TVR era deranjat de faptul că România și alte țări au fost acuzate de faptul că și-au acordat reciproc voturi. El sublinia că acest lucru se întâmplă dintotdeauna la Eurovision, însă nu toate țările care au practicat aceste lucruri au fost sancționate pentru că ar fi recurs la o astfel de strategie. În plus, Dan Turturică susține că EBU a refuzat să răspundă unor întrebări pe care i le-ar fi adresat, în mod direct, și a avut o decizie complet ezitantă.