Evenimentul Zilei > Monden > Încep semifinalele Eurovision 2021. Pe cine s-a pariat anul ăsta și care au fost piesele cu care România a impresionat în trecut
Încep semifinalele Eurovision 2021. Pe cine s-a pariat anul ăsta și care au fost piesele cu care România a impresionat în trecut

Încep semifinalele Eurovision 2021. Pe cine s-a pariat anul ăsta și care au fost piesele cu care România a impresionat în trecut

Reprezentanta României, Roxen, cu piesa „Amnesia”, va fi cel de-al 13-lea artist care va urca pe scena Eurovision de la Rotterdam, în prima semifinală a evenimentului de marţi, 18 mai.

Eurovision 2021. Pe marea scenă Eurovisionului vor urca reprezentanții a 39 de ţări. Publicul va trebui să facă dovada unui rezultat negativ la testul pentru depistarea noului coronavirus pentru a participa la marele eveniment.

Eurovision 2021 începe marţi, 18 mai, cu prima semifinală, în care reprezentanta Maltei va trebui să confirme pe scenă pronosticurile care o consideră favorită. În prima semifinală a Eurovision 2021, găzduită de complexul Ahoy din Rotterdamcare începând cu ora 19:00 GMT, vor concura 16 ţări printre care şi România, ce îşi vor disputa zece locuri pentru a accede în marea finală de sâmbătă, 22 mai.

Pentru început să ne amintim despre performanțele României la Eurovision

De-a lungul anilor România a participat la concursul Eurovision de 20 de ori. Mai precis, a debutat în anul 1994  la Dublin cu Dan Bittman, alături de trupa Holograf, cu piesa „Dincolo de nori”.

În 2002 Monica Anghel şi Marcel Pavel au participat cu piesa „Tell me why”, ajungând în top 10 obținând 71 de puncte, venind pe locul 9.

În 2005, tot Luminiţa Anghel, dar de data aceasta cu Sistem au venit pe locul trei cu  piesa „Let me try”

În 2006  îl avem pe Mihai Trăistariu cu piesa Tornero. Artistul a reuşit performanţa să se claseze cu piesa „Tornero” pe locul 4, la Atena, obţinând 172 de puncte, cel mai mare punctaj până în acel moment. Spania şi Moldova au fost cele două ţari care ne-au oferit maximul de 12 puncte.

În anul 2008 Nico și Vlad Miriță  au participat cu piesa Pe-o margine de lume, aducând doar 45 de puncte şi clasându-se pe locul 20.

.

Eurovision 2021

Nu vor exista dueluri semnificative în această primă rundă de calificare, având în vedere că principalii favoriţi sunt deja cunoscuţi şi îşi vor măsura forţele abia sâmbătă, când va începe cu adevărat competiţia pentru câştigarea trofeului Eurovision 2021.

Ţările care vor urca pe scenă sunt, în această ordine: Lituania, Slovenia, Rusia, Suedia, Australia, Macedonia de Nord, Irlanda, Cipru, Norvegia, Croaţia, Belgia, Israel, România, Azerbaidjan, Ucraina şi Malta. Destiny, reprezentanta Maltei, interpreta melodiei „Je Me Casse”, este considerată marea favorită.

Marea favorită de la Eurovision 2021


Tânăra cântăreaţă a fost în ultimele săptămâni favorita caselor de pariuri, însă după repetiţiile live, perspectivele sale au scăzut uşor, în favoarea reprezentantei Franţei, Barbara Pravi, şi Italiei, trupa rock Manestin. În calitate de membri ai „Big Five” (Germania, Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie), cei din urmă nu participă la semifinale, ci vor urca pe scenă direct la marea finală de sâmbătă.

Dincolo de previziunile primelor locuri, nu trebuie trecut cu vederea suedezul Tusse şi cântecul său cu mesaj colectiv Voices sau cipriota Elena Tsigronou şi piesa ei El Diablo, amintind de Lady Gaga şi Rita Ora, dar nici Efedi, din Azerbaidjan, cu piesa Cleopatra, o altă propunere pop care invită la dans pe ritmuri orientale.

La un loc în marea finală aspiră şi reprezentanta României, Roxen, cu balada sa „dark pop” în stilul lui Billie Eilish, dar şi reprezentanta Israelului, Eden Alene, cu Set Me Free, sau ucrainenii Go_A, cu piesa lor folk electronică Shum, care şi-au îmbunătăţit semnificativ şansele după sosirea la Rotterdam.

„Pentru mine, ultimul an a fost unul plin, din toate punctele de vedere, cu momente bune şi mai puţin bune, însă ceea ce contează este că am avut câteva proiecte care m-au bucurat nespus. Piesa ‘Amnesia’ este una extrem de personală, cuprinde toate aceste sentimente pe care le-am trăit în ultima perioadă şi le dă voce. O simt aproape de mine, mă reprezintă, iar sufletul meu şi trăirile mele se regăsesc în ea”, a declarat Roxen.
În semifinala de marţi, va fi prezentă şi trupa belgiană Hooverphonic, artiştii cei mai cunoscuţi ai acestei ediţii în afara circuitului Eurovision, cu un cântec clasic amintind de anii 90, intitulat The Wrong Place, potrivit Agerpres.