Jihadiștii arestați anul trecut au fost de 20 de ori mai mulți decât extremiștii neo-naziști, dar presa are orbul ideologic al găinilor.
Potrivit unui raport realizat de Europol, pe lângă cele 436 de persoane arestate pentru atacuri teroriste islamiste, în Europa, în 2019, au mai fost arestate și 111 extremiști de stânga și 21 extremiști de dreapta.
Într-un context mai larg, în ultimii cinci ani, 3057 de jihadiști au fost arestați, față de 279 de extremiști de stânga și de 108 extremiști de dreapta.
Alte categorii includ 1548 de „arestări nespecificate, legate de antiterorism”, și 360 de naționaliști etnici și separatiști – majoritatea arestărilor având legătură cu Irlanda de Nord și cu Catalonia.
Vestea bună, comentează Breitbart, este că numărul general al atacurilor se află în scădere, de la 205 în 2017, la 119 în 2019.
Raportul de 98 de pagini al Europol menționează:
„Există în continuare un risc foarte mare ca grupări islamiste radicale din UE să încerce să profite de solicitanții de azil vulnerabili.”
Dintre cele 111 arestări legate de terorismul de extremă stânga, cifra din 2019 aproape că s-a triplat față de anii precedenți, în vreme ce cele 21 de arestări ale unor extremiști de dreapta reprezintă mai puțin de jumătate din cifra anului 2018.
„Motivele din spatele atacurilor de extremă stânga”, potrivit Europol, „au inclus exprimări ale solidarității cu anarhiști internaționali închiși” ca și „sprijinul pentru refugiați”.
Extremiștii de dreapta, la rândul lor, au dorit să „capitalizeze pe seama... xenofobiei”, arată raportul, dar și „agitând împotriva imigrației cu metode polarizante și inflamatoare”, inclusiv „folosind problemele sociale... ca intrumente de propagandă, de exemplu arătând contrastul dintre cazarea imigranților și situația grea a persoanelor fără adăpost” autohtone.
În vreme ce notează că „multe grupări extremiste de dreapta din UE nu au recurs la violență”, autorii raportului dau de înțeles că ar trebui să existe mai multă cenzură online a punctelor de vedere pe care ei le consideră de „extremă dreapta”.
„În ciuda unei recesiuni recente, extremiștii de dreapta au continuat să se bucure de o mai mare libertate de acțiune pe platoformele sociale în 201 decât, de exemplu, jihadiștii; iar aceste platforme rămân vectori importanți pentru propagarea extremismului de dreapta.”
Comentând raportul, directoarea Europol, Catherine de Bolle, a avertizat că crizele economice și sociale provocate de pandemia de coronavirus „au potențialul de a alimenta radicalizarea anumitor persoane, oricare ar fi convingerea lor ideologică”.
„Militanții de extremă stânga și de extremă dreapta și cei implicați în terorismul jihadist încearcă să profite de oportunitatea creată de pandemie pentru a-și promiova mai bine obiectivele.”
În ciuda cifrelor care arată că atacurile teroriste jihadiste constituie cea mai mare amenințare pentru viața europenilor, 10 decese teroriste din 10 survenite pe continent anul trecut fiind atribuite unor atacuri islamiste, mai multe organe de presă internaționale și-au concetrat relatările despre studiul Europol asupra pericolelor ideologiei de extremă dreapta.
Sub titlul „Europol: Irlanda lovită de ascensiunea extremismului de dreapta”, Irish Examiner denunță despre amenințarea „ideologiei anti-imigrație”.
Până la ultimul paragraf nu există nici o referire la extremismul de stânga sau la jihadism, în ciuda faptului că această din urmă ideologie are legătură cu toate cele cinci arestări efectuate anul trecut în Republica Irlanda.
Relatarea publicației Euractiv se concentrază și ea pe ascensiunea arestărilor din rândul extremiștilor de dreapta, până la ultimul paragraf.
The Parliament, revista Parlamentului European, merge și ea pe același șablon, dedicându-și relatarea extremismului de dreapta.
Ziarul britanic The Independent afirmă și el că „UK a fost scena celui mai mare număr de atacuri teroriste ale extremei drepte din Europa, în 2019”.