Europenii i-au enervat şi pe japonezi: Zona euro trebuie să grăbească salvarea Greciei
- Raluca Florescu
- 4 octombrie 2011, 09:46
Zona euro trebuie să aplice "rapid" planul de ajutor pentru Grecia, pentru a linişti pieţele şi a limita aprecierea yenului în raport cu euro, a spus astăzi ministrul japonez de finanţe, citat de AFP.
Încetineala cu care înaintează planul de salvare pentru Grecia şi zona euro, în general, i-a nemulţumit şi pe americani, care au atras săptămânile trecute atenţia oficialilor europeni că trebuie să ia cât mai repede o decizie, scrie Agerpres.
Jun Azumi, ministrul de finanţe, a declarat într-o conferinţă de presă că "incertitudinea nu va putea fi redusă atâta timp cât ţările din zona euro nu vor arăta cu claritate pieţelor intenţia lor de a aplica rapid planul de ajutor pentru Grecia".
Astfel, deşi Grecia ar putea intra în doar câteva săptămâni în incapacitate de plată, miniştri de finanţe din zona euro au amânat ieri pentru o dată neprecizată din octombrie o decizie privind deblocarea unei tranşe de opt miliarde de euro din împrumuturile internaţionale. În prezent, troika, o delegaţie formată din inspectorii celor trei instituţii internaţionale cu care Grecia a semnat un acord de finanţare se află la Atena pentru a observa progresele făcute de ţară.
Euro, la minimul ultimilor 10 ani
Euro a înregistrat marţi cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani în raport cu yenul, la 100, 88 de yeni, ceea ce a redus drastic valoarea veniturilor obţinute din Europa de grupurile de exportatori niponi.
"Asistăm la o creştere extremă a yenului şi la o slăbire a euro", a acuzat Azumi.
Yenul s-a apreciat puternic în ultimele luni din cauza îngrijorărilor pentru îndatorarea europeană, dar şi din cauza temerilor pentru creşterea mondială în general. Moneda japoneză a atins recent un record care data din 1945 în raport cu dolarul.
Întărirea yenului afectează exporturile nipone, în contextul în care economia japoneză se află de la sfârşitul lui 2010 în recesiune, situaţie agravată de seismul urmat de tsunami de la 11 martie, care au provocat pagube imense şi un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.