Evenimentul Zilei > International > Peste 5.000 de europeni s-au alăturat grupării jihadiste Daesh, între 2011 şi 2016, în Irak şi Siria
Peste 5.000 de europeni s-au alăturat grupării jihadiste Daesh, între 2011 şi 2016, în Irak şi Siria

Peste 5.000 de europeni s-au alăturat grupării jihadiste Daesh, între 2011 şi 2016, în Irak şi Siria

Un raport european arată că mai bine de 42.000 de combatanţi veniţi din 120 de ţări s-au alăturat Daesh între 2011 şi 2016. Din aceştia, 5.000 au venit din Europa. În prezent, în zona siriano-irakiană se află aproximativ 700 de persoane de naţionalitate franceză.

Raportul subliniază că atât atentatul din noiembrie 2015 din Paris cât şi cel din martie 2016 din capitala Belgiei au fost realizate de localnici care au trecut prin Irak ori Siria.

Serviciile europene estimează că numărul numărul celor care se întorc în ţările de baştină ar putea ajunge la 3.000, multe femei şi copii. În această vară, spre exemplu, între 20 şi 30% dintre combatanţii terorişti au revenit. Numărul diferă în funcţie de ţară. Cei mai mulţi sunt din Danemarca, Suedia, Marea Britanie.

Raportul atenţionează că Daesh şi-a luat de asemenea unele precauţii: o supraveghere a comunicaţiilor şi ameninţări cu executarea în cazul celor care vor să plece astfel că autorităţile europene ar trebui să fie extrem de atente cu cei care revin din aceste zone. Si chiar dacă nu se întorc cu intenţii criminale, unele persoane ar putea susţină puternic unele ideologii care, dacă vor fi contagioase responsabili europeni au de ce să se teamă.

Si mai îngrijorător : serviciile franceze au numărat 460 de copii care locuiesc în teritorii Daesh, cu vârste sub 18 ani. Jumătate au mai puţin de 5 ani. Specialiştii spun că situaţia acestora este una şi mai complexă. Dacă bărbaţii europeni care au plecat reprezintă o majoritate, femeile şi-au dorit la rândul lor să fie « valorizate » de Daesh. Ca un mijloc de propagandă şi ca mame care şi-au dus copiii în Siria ori Irak ori care au născut acolo. Direct sau indirect, aceşti copii au multiple traumatisme: au trăit într-o zonă de război, au asistat la lupte, au văzut atrocităţi, titrează rfi.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: