Evenimentul ZileiPoliticaAlegeri europarlamentare. Prezența la vot la ora 11:00. Cifrele sunt peste așteptări. Live text

Alegeri europarlamentare. Prezența la vot la ora 11:00. Cifrele sunt peste așteptări. Live text

Alegeri europarlamentare. Prezența la vot la ora 11:00. Cifrele sunt peste așteptări. Live text
Alegeri europarlamentare 2019. Românii cu drept de vot vor vota candidaţii intraţi în cursa pentru un mandat de parlamentar european, dar şi pentru referendumul pe Justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Secţiile de votare au fost deschise la ora 7:00 şi vor fi închise la ora 21:00.

Prezenţa la vot, conform Biroului Electoral Central

Ghidul alegătorului la alegeri

Alegeri ţară – Alegeri străinătate –  Referendum – Referendum străinătate

Prezența la vot pentru europarlamentare: De la deschiderea secțiilor până la ora 11:00, pentru alegerile europarlamentare au votat 1,920,450 de alegători, prezenţa la nivel național fiind 10,37%..

Prezența la vot pentru referendum: La referendumul național, prezența este de 8,43%

Aroximativ 19.000.000 de alegători sunt aşteptaţi la vot, procesul electoral urmând să se desfăşoare până la ora 21,00. Pentru cele două scrutine au fost organizate 18.730 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 441 de secţii.

La alegerile europarlamentare, românii votează pentru a trimite 32 de eurodeputați în Parlamentul European (n.r. 33 după ce Marea Britanie va ieși din UE).

Peste 450 de candidaţi, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, îşi dispută cele 33 de mandate de europarlamentari la alegerile de duminică.

În paralel cu europarlamentarele se va desfășura și referendumul pentru justiție convocat de către președintele Iohannis.

Dat fiind faptul că în aceeași zi românii vor alege și eurodeputații, alegătorii vor putea decide dacă votează doar pentru Parlamentul European, doar pentru referendum sau pentru ambele tipuri de scrutin.

Pentru referendum, alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

 


Accesează: