Europa stă pe un butoi de pulbere. Două mari puteri, acuzate de trădare în plin război. Fac jocurile lui Putin

Europa stă pe un butoi de pulbere. Două mari puteri, acuzate de trădare în plin război. Fac jocurile lui Putin Sursa foto: Kremlin

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski critică dur Franța, dar mai ales Germania pe care le acuză că nu au impus Moscovei sancțiuni dure. El spune că Rusia lui Putin obţine venituri de patru până la cinci ori mai mari din vânzările sale de petrol decât din vânzările de gaze și cere sancțiuni mult mai dure.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski a acuzat direct Franţa şi Germania că sunt prea apropiate de Rusia lui Putin în contextul războiului din Ucraina, scrie AFP.

„Germania, ca şi Franţa, au o simpatie foarte puternică pentru Moscova", a spus liderul partidului naţionalist-populist PiS la putere în Polonia, într-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt.

Critici dure

Jaroslaw Kaczynski a atacat extrem de dur Germania. „Ani de zile, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin, iar astăzi se vede rezultatul. Polonia nu este mulţumită de rolul Germaniei în Europa. A încercat să reconstruiască ceea ce făcuse fostul cancelar al imperiului, Bismarck, adică o dominaţie germană, dar cot la cot cu Rusia“, a mai declarat Jaroslaw Kaczynski, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepremierul polonez a criticat Germania pentru că refuză să impună un embargo auspra petrolului rusesc, dar și pentru că nu a livrat  suficiente arme Ucrainei.

„Este important de ştiut că Rusia obţine venituri de patru până la cinci ori mai mari din vânzările sale de petrol decât din vânzările de gaze. nu putem continua să susţinem permanent o mare putere precum Rusia plătindu-i miliarde", a mai spus Jaroslaw Kaczynski.

Sancțiuni mai dure

La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki cere înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei. El a declarat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Rusia reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice - microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare - nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni", a apreciat Morawiecki.

El i-a mai criticat pe unii oficiali europeni care dau acum impresia că relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război. Morawiecki a cerut ca Uniunea Europeană să impună sancțiuni și mai dure Rusiei lui Putin.

„Nu va exista o întoarcere la normalitate atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată. Preşedintele rus Vladimir Putin a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient să stingă focul doar cu un extinctor". Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare", a mai declarat Mateusz Morawiecki, citat de EFE.