Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Europa și-a julit coatele în tentativa de a frâna „mastodontul” Google. Va reuși America imposibilul?

Ofensiva contra monopolului gigantului Google este globală, iar eforturile de la nivelul Uniunii Europene sunt mai degrabă reactive, în ritmul un pas înainte, unul înapoi. Oare vor reuși Statele Unite să învețe lecția celor indeciși pe fronturile câmpului de bătălie tech?

Aproape un dialog…

SUA încearcă să coopereze cu Europa și cu alte guverne la nivelul anvergurii eforturilor antitrust, însă limitele informării pe care ambele părți le pot împărtăși face procesul mai dificil.

Procurorii antitrust ai administrației Trump și zeci de înalți oficiali americani discută în mod regulat cu autoritățile UE și cu competitorii din industrie, care sunt jucători-cheie în procesele europene. Oficialii Departamentului de Justiție și procurorii de stat au purtat discuții în nenumărate cazuri cu companiile care au depus plângeri în Europa, de când și-au lansat investigațiile în 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Statele Unite și Europa fac schimb ocazial de oameni care să lucreze la procese timp de câteva săptămâni sau chiar luni, a declarat un oficial pentru Comisia Europeană (CE), însă acești angajați nu pot dezvălui informațiile pe care firmele lor le-au furnizat conform juridicției din țara lor de origine. Asta înseamnă, practic, că orice funcționar al Comisiei trimis la Washington trebuie să stăpânească arta de a negocia cu echipele de caz din State în direcția potrivită, și mai ales să ofere ’trucurile’ necesare fără să dezvăluie prea multe informații confidențiale, mai precizează oficialul CE.

O excepție în acest sens este constituită de un acord de confidențialitate al companiilor care permite transferul anumitor informații, folosit cu succes de SUA și UE în situații cum sunt procesele de fuziune sau procesul dintre Google și FTC de la începutul deceniului 2010.