Restricţiile impuse de guvern în contextul pandemiei de coronavirus au scos sâmbătă în stradă câteva mii de germani. Europa e cuprinsa de un val de proteste, după izolare. În țări precum Franța, Spania, chiar România, lumea a ieșit în stradă să își strige nemulțumirea.
Tot sâmbătă s-au semnalat proteste și în Polonia, Elveția și Marea Britanie. La Varșovia și londra s-au semnalat adevărate lupte între cetățeni și forțele de ordine.
Bilanţul deceselor din Germania cauzate de Covid-19 este mai mic decât cele ale altor ţări din regiune şi unele măsuri de izolare au fost deja relaxate. Totuşi, protestele faţă de măsurile considerate necesare de cancelarul Angela Merkel au devenit mai puternice şi pentru al doilea weekend consecutiv manifestanţii au ieşit pe străzi.
Proteste au avut loc în special la Berlin şi în landul care înconjoară capitala, Brandenburg. Pe social media, protestatarii sunt ironizaţi cu termenul „covidiots”, considerându-se că există riscul ca aceştia să cauzeze un nou val de infectări care ar duce la înăsprirea măsurilor.
La Stuttgart, unde în weekend-ul trecut unii protestatari au ignorat regulile de distanţare socială şi nu au purtat măşti, poliţia se aştepta la o nouă manifestaţie cu cel mult 5.000 de oameni.
La Munchen, organizatorii le-au solicitat autorităţilor să autorizeze o manifestaţie cu cel mult 10.000 de persoane în Thersienwiese, unde de obicei se organizează Oktoberfest. Însă oficialii locali au subliniat că trebuie respectate regulile de distanţare şi au permis doar o manifestaţie cu cel mult 1.000 de oameni.
Cei mai mulţi protestatari sunt coordonaţi de unele grupuri noi. Unlu dintre acestea este Rezistenţa 2020, condus de un avocat din Leipzig şi un doctor din sud-vestul Germaniei, care pun sub semnul întrebării statisticile oficiale cu privire la coronavirus şi văd principalele partide politice ca fiind creatoarele unei conduceri elitiste.
Alt grup, COMPACT, se descrie ca fiind „o sabie ascuţită împotriva propagandei imperialiste”. „De ce nu ne spui adevărul, doamna Merkel? Cum ne pierdem libertatea, job-urile şi sănătatea?”, întreabă grupul german.
Presa din Germania a insinuat că în spatele campaniei de dezinformare care îi incită pe protestatari s-ar afla Rusia.
Reuters notează că Angela Merkel a acceptat, săptămâna trecută, cedând presiunilor unor premieri regionali, redeschiderea graduală a şcolilor, magazinelor şi restaurantelor, dar şi reluarea competiţiilor de fotbal. Însă Merkel a avertizat în mod repetat în privinţa unui nou val de infectări.
În Germania s-au înregistrat până acum 175.813 cazuri de infectare cu coronavirus şi 8.001 decese cauzate de Covid-19, scrie bursa.ro.