Europa scapă de RUSIA și dă peste IRAN

Oficialii europeni poartă megocieri cu o serie de furnizori de gaze, pentru a găsi o alternativă la gazul rusesc. O variantă o reprezintă Iranul, pe care acordul cadru de restrângere a programului nuclear pare să-l fi făcut frecventabil pentru Occident.

Pe de altă parte, Gazprom a avertizat că blocarea de către Uniunea Europeană a Turkish Stream, conducta prin care Rusia vrea să ocolească Ucraina pentru a ajunge în Europa, „ar fi o gravă greșeală”.

Comisarul european pentru energie, Miguel Arias Canete, a declarat că Rusia, care exportă către UE 30% din gazul necesar acesteia, va rămâne un mare furnizor. Însă el a precizat, citat de Reuters, că Uniunea lucrează intens pentru a-și întări securitatea prin aprovizionarea pe o rută pe care a numit-o Coridorul Sudic și prin găsirea de furnizori noi:

„Pentru noi, prioritatea este Coridorul Sudic. Vom depune toate eforturile pentru a-l face în totalitate operațional. Acesta ne va conecta la gazul din Azeribadjan și, în viitor, la cel din Iran.”

Iranul, de o parte, și Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Rusia, de cealaltă, au ajuns la o înțelegere preliminară privind programul nuclear al Teheranului și vizează încheierea tratatului final până la sfârșitul lui iunie.

În timp ce Uniunea Europeană caută furnizori noi, ca alternativă la gazul rusesc, Moscova a anunțat că din 2019 va înceta să exporte gaze prin Ucraina, intenționând să construiască o conductă pe sub Marea Neagră până în Turcia, avertizând Uniunea Europeană că dacă mai dorește gaz rusesc, va trebui să se conecteze la conducta turcă.

Comisarul Canete a comentat:

„Rusia spune că nu va mai furniza gaz prin Ucraina... Ne cer să construim o mare infrastructură nouă. Nu vom face asta. Ce vom face este să creăm o infrastructură cu interconectoare în dublu sens, construind interconectoare între Bulgaria și Grecia, între Bulgaria și Serbia și așa mai departe.”

În săptămânile următoare, comisarul european pentru energie are programate negocieri cu posibili furnizori ca Algeria, Canada, Statele Unite, dar și cu Turcia.

În același timp, Uniunea Europeană va studia posibilitatea de a recurge la importuri de gaz lichefiat de peste Ocean, și de a crea structuri de stocare a acestuia.