Europa scapă de dependența de China. Investiții de 45 de miliarde de euro

Europa scapă de dependența de China. Investiții de 45 de miliarde de euro China .Sursa foto: Pixabay

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Legea europeană a cipurilor, prin care UE urmăreşte să-şi crească producţia de semiconductori astfel încât în anul 2030 să acopere 20% din piaţa mondială, va intra în vigoare în toamnă.

"Vrem să facem din Europa un lider mondial în cercetarea, proiectarea, testarea şi producţia de semiconductori", a indicat ea în timpul unei vizite la Centrul Interuniversitar de Microelectronică (IMEC) din oraşul belgian Louvain.

Respectiva lege "nu va intra în vigoare formal până în toamnă", întrucât mai trebuie să fie aprobată de Consiliului UE şi de Parlamentul European, dar ea "deja generează un impuls puternic", fiind anunţate până în prezent investiţii industriale substanţiale în Europa în acest domeniu, a mai spus Ursula von der Leyen.

Legea europeană a cipurilor reprezintă o încercare a UE de a-şi reduce dependenţa faţă de Asia şi de a preveni repetarea unor dificultăţi de aprovizionare cum au fost cele din timpul pandemiei COVID-19, prin stimularea inovaţiei şi investiţiilor, precum şi prin monitorizarea mai bună a lanţurilor de aprovizionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce prevede Legea europeană a cipurilor

Măsurile prevăd o finanţare de 3,3 miliarde de euro din bugetul UE, dar Bruxellesul estimează că ar putea fi mobilizate în total investiţii de circa 43 de miliarde de euro, inclusiv din fondul de redresare post-pandemie.

Dar UE se vede prinsă la mijloc în disputa provocată de rivalitatea dintre SUA şi China în domeniul fabricării semiconductorilor. Astfel, în urma restricţiilor impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie de vârf către China şi presiunilor exercitate de Washington faţă de statele europene de a se alătura acestor măsuri, China a anunţat săptămâna aceasta că de la 1 august impune măsuri de control asupra exporturilor a două metale rare.

Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor chineze de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech. Aceste două metale reprezintă materii prime "strategice" pentru tranziţia verde şi digitală a UE, a sesizat Comisia Europeană, care a precizat că va face o analiză de impact asupra măsurilor impuse de China.