Europa, racordată la oglinzi

20 de firme germane se întâlnesc astăzi la Munchen pentru a da undă verde celui mai ambiţios proiect din sectorul energiei ecologice.

Planul de 400 de miliarde de euro îşi propune montarea de sisteme de captare a energiei solare în zonele deşertice din nordul Africii. Potrivit estimărilor, s-ar produce suficientă energie pentru un sfert din consumul european. Susţinut de Merkel

Proiectul gigant este puternic susţinut de cancelarul german Angela Merkel şi de companii de renume, ca Siemens, Deutsche Bank şi coloşii energeticii RWE şi E.ON.

Experţii în energie estimează că Desertec (numele dat proiectului) ar putea deveni funcţional începând cu 2019. Nu au fost anunţate încă statele africane în care vor fi montate imensele sisteme.

Metodă simplă şi eficientă

CSP (Concentrated Solar Power) este una dintre cele mai simple şi ieftine metode de a capta energia solară. Este binecunoscut mitul grecului Arhimede, care ar fi folosit un sistem de oglinzi pentru a arde flota romanilor.

Cam aceasta este ideea după care va funcţiona şi Desertec. Mii de oglinzi vor fi orientate spre un turn central, unde apa va fi supraîncălzită, iar aburii vor acţiona turbine gigantice. Metoda este considerată mult mai eficientă decât producţia de energie prin panouri fotovoltaice.

"Radiaţia solară care "loveşte" Pământul este de 10.000 de ori mai mare decât consumul mondial de energie. Energia solară are un potenţial de valorificare foarte ridicat", a spus un expert spaniol în energie, care construieşte un sistem bazat pe oglinzi în zonele semideşertice andaluze. Acesta va fi gata până la sfârşitul lui 2009 şi va furniza energie pentru aproape 11.000 de locuinţe din apropierea oraşului Sevilla.