Liderii europeni şi-au manifestat astăzi îngrijorarea faţă de concluziile unui raport al Consiliului Europei potrivit cărora premierul kosovar Hashim Thaci ar fi coordonat o reţea de trafic de organe prelevate de la prizonieri de război sârbi la sfârşitul anilor '90, scrie France Presse.
Purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, i-a solicitat raportorului Consiliului Europei, elveţianul Dick Marty, să predea probele de care dispune misiunii europene de poliţie şi justiţie din Kosovo (Eulex). "Luăm în serios toate acuzaţiile care vizează crima organizată şi crimele de război", a subliniat oficialul de la Bruxelles.
La rândul său, diplomaţia franceză a explicat că misiunea verificării acuzaţiilor cuprinse în documentul respectiv revine doar Eulex. În paralel, organizaţia Amnesty International a cerut misiunii europene să declanşeze "o anchetă imediată asupra presupusei implicări" a premierului kosovar în acţiunile de răpire a etnicilor sârbi din Kosovo şi transferarea acestora în Albania unde ar fi fost supuşi operaţiilor de prelevare de organe.
Raportul semnat de Dick Marty, care invocă informaţii furnizate de serviciile secrete ale NATO şi ale altor patru state, culpabilizează, în special, un grup de lideri ai fostei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK) care au avut în subordine centrele de detenţie operate de organizaţia separatistă pe teritoriul albanez în timpul conflictului din fosta provincie sârbă. Aceşti lideri, se mai arată în documentul citat, erau şi cei care stabileau soarta deţinuţilor, în bună măsură etnici sârbi.
Grupul de lideri la care face referire raportul elveţian este identificat sub numele de Dreniţa, o facţiune condusă pe atunci de Hashim Thaci. Marty susţine însă că un alt personaj-cheie din UCK, Shaip Muja, s-a aflat în realitate în spatele traficului efectiv de organe. Traficul de droguri ar fi fost o altă activitate coordonată de grupul amintit.
Între invenţii şi victorie a adevărului
Guvernul de la Kosovo a dezminţit aseară informaţiile curpinse în raport, pe care le-a calificat drept invenţii menite să discrediteze UCK şi liderii săi. Jurnaliştii de la Priştina susţin însă că imaginea lui Thaci pe plan extern va fi serios afectată de dezvăluirile Consiliului Europei. Coincidenţă sau nu, raportul a fost publicat la doar câteva ore după ce Comisia Electorală din Kosovo a anunţat că formaţiunea lui Hashim Thaci a câştigat alegerile legislative de duminică. Acuzaţiile din raport riscă să complice însă tratativele pentru formarea unui guvern de coaliţie la Priştina.
Cât priveşte Serbia, aceasta a primit cu satisfacţie concluziile documentului. Vladimir Vukcevici, procurorul sârb pentru crime de război, a comparat dezvăluirile cu "o mare victorie a adevărului şi dreptăţii", în timp ce şeful diplomaţiei de la Belgrad, Vuk Jeremici, a pus sub semnul îndoielii viitorul politic al premierului kosovar.