Europa pregătește desprinderea de China. Statele UE îndemnate să strângă relațiile comerciale cu America Latină

Europa pregătește desprinderea de China. Statele UE îndemnate să strângă relațiile comerciale cu America Latină Sursa foto. Comisia Europeana

Uniunea Europeană își îndreaptă atenția spre statele Americii Latine pentru a evita dependența de industria chineză. Șeful diplomației europene, Josep Borella lansat un apel la statele europene, solicitând să-și întărească relațiile comerciale cu țările sud-americane. Conform unui raport ONU, în anul 2021, investițiile europene în America Latină şi Caraibe au reprezentat 36% din totalul palsamentelor străine, de 142 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a evita dependența de economia chineză, așa cum s-a întâmplat în cazul gazelor și petrolului rusesc. Șeful diplomației europene, Josep Borell a lansat un apel, în acest sens, către membrii blocului comunitar pentru a determina consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, după cum relatează AFP.

„Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell.

Oficialul european a dat ca exemplu, în acest sens, „dependența excesivă a Europei de gazul rusesc”. În opinia lui Josep Borel, relația de dependență dintre gazul rusesc și industriile europene „l-a făcut pe Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona".

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, a arătat el, odată cu invazia rusă în Ucraina, Vladimir Putin a restricționat livrările de energie către Europa. El a crezut că astfel, apelând la arma energetică îi va obliga pe europeni să renunțe la susținerea acordată Kievului. Planul s-a întors, în cele din urmă, împotriva sa, dat fiind că statele europene și-au diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale și petrol.

„Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat Josep Borell, la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

UE se reorientează spre piața sud-americană

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 va fi un „an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină. El a precizată că ocazia potrivită în acest sens va fi summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

„Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progress”, a mai spus Josep Borrell.

Oficialul de la Bruxelles a precizat că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia „reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021.