Deși a impus sancțiuni dure Rusiei, Uniunea Europeană nu a decis și un embargo asupra petrolului rusesc. Asta deoarece unele țări sunt depedente de livrările de la Moscova și spun că nu pot rupe contractele.
În fiecare zi se adoptată sancțiuni împotriva Rusiei, însă Uniunea Europeană și țările membre nu au ajuns la un acord privind sancțiunile asupra petrolului. Marți, 22 martie, miniștrii de externe al țărilor membre UE nu au ajuns la niciun acord în privința impunerii sau nu a unui embargo asupra țițeiului brut rusesc, scrie aksam.com.tr.
Germania a anunțat că țările Uniunii Europene sunt atât de dependente de petrolul rusesc încât nu pot impune sancțiuni. Uniunea Europeană și țările membre au aplicat deja sancțiuni serioase Rusiei, inclusiv prin înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.
Însă, impunerea de sancțiuni asupra exporturilor energetice ale Rusiei, așa cum au procedat SUA și Marea Britanie, nu a întrunit consensul celor 27 de state membre ale Uniunii. Uniunea Europeană își asigură 40% din necesarul de gaze naturale din Rusia.
Păreri împărțite
Unii oficiali sunt de părere că Uniunea Europeană trebuie să-și înăsprească atitudinea în privința sancțiunilor, exprimându-și nemulțumirea în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor de externe.
Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis, a postat pe Twitter următoarele: "De ce ar oferi Europa lui Putin un răgaz mai mare pentru a câștiga mai mulți bani din petrol și gaze naturale? Este timpul să ne oprim".
La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat în cadrul conferinței de presă că Uniunea Europeană "va continua să izoleze Rusia", dar că deciziile concrete vor fi adoptate mai târziu.
Germania și Olanda au anunțat că Uniunea Europeană este dependentă petrolul și gazul natural rusesc, iar acum nu se vor putea retrage din contractele încheiate.
Biden în Europa
Diplomații au anunțat că au fost dezbătuți și alți pași ce ar urma să fie făcuți. Printre aceștia, umplerea golurilor legislative privind fondurile fundațiilor folosite de oligarhi, adăugarea unor nume noi pe lista sancțiunilor, împiedicarea ancorării vaselor rusești în porturile din țările membre UE și deconectarea mai multor bănci rusești de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
Se așteaptă ca toate aceste propuneri să fie abordate în cadrul summit-urilor NATO, UE și G7 la care va participa președintele SUA, Joe Biden. Aceste reuniuni care se vor desfășura joi, 24 martie, au drept scop înăsprirea atitudinii statelor occidentale față de Rusia.