În ultimul an, Italia a fost lovită de calamități similare inundațiilor din ultima perioadă. Peninsula fost lovită de secetă, alunecări de teren și nu în ultimul rând inundații.
Numai săptămâna aceasta regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei au fost afectate de ploi abundente, cantitatea de apă înregistrată măsurând jumătate din media anuală de precipitații, în doar 36 de ore. Nu mai puțin de 20.000 de persoane au rămas fără adăpost, iar experții spun că sunt cele mai grave inundații din ultimul secol. Acum aproape jumătate de an, 12 persoane au murit pe insula Ischia, în sudul țării, într-o alunecare de teren provocată de ploile torențiale, iar anul trecut, în iulie, din cauza unui val de căldură, țara a trecut prin una dintre cele mai grave secete din ultimii 70 de ani.
Analiza jurnaliștilor de la The Guardian arată că, Europa, suferă din plin din cauza creșterii concentrațiilor atmosferice de dioxid de carbon. Drept urmare, țări precum Franța și Spania au fost afectate de secete, în timp ce anul trecut, un val de căldură puternic a traversat întreg continentul.
Italia vulnerabilă la fenomene meteo extreme
Italia, în comparație cu celelalte exemple este foarte vulnerabilă la inundații și alunecări de teren din cauza Geologiei ei. Mările din jurul țării, care se încălzesc rapid, o fac vulnerabilă la furtuni din ce în ce mai puternice, pe fondul creșterii temperaturilor. Așa se explică și fenomenele meteorologice extreme înregistrate vara trecută, inclusiv tornade, grindină uriașă și fulgere. Unele dintre ele au fost de cinci ori mai puternice decât cele înregistrate în urmă cu zece ani.
Iar seceta severă de anul trecut a provocat o scădere de până la 45% a randamentului culturilor. Experții citați de jurnaliștii englezi spun că în acest moment, criza climatică se află la “porțile” Europei. Amintesc în acest sens și de episodul din luna august a anului trecut, când o stație meteorologică de lângă Siracusa, în sudul insulei Sicilia, a înregistrat o temperatură de 48,8°C, considerată a fi cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Europa.
sursa: theguardian.com