Măsuri fără precedent ale UE după alegerile europarlamentare. Şapte reforme care vor schimba Europa

După alegerile europarlamentare, din 26 mai, Uniunea Europeană va trece la aplicarea reformelor pe care le-a promis europenilor. Deja au fost adoptate în acest sens sute de acte legislative care prevăd modificări substanţiale de la interzicerea obiectelor din material plastic şi până la drepturile de autor.

Iată care sunt cele şapte reforme ale UE, potrivit romaniatv.net

Interzicerea paielor de plastic

Noua reglementare care interzice plasticele de unică folosinţă a fost adoptată la sfârşitul lui martie. Paiele, beţişoarele de amestecat în cafea, beţele pentru baloane şi alte ambalaje alimentare din polistiren expandat, urmează să fie interzise în UE din 2021.  

Aceeaşi muncă, acelaşi salariu

Este vorba despre un dispozitiv care-i permite unui european să muncească temporar în orice altă ţară din UE, continuând să depindă de sistemul social din ţara sa.

Reforma, marcată de o confruntare între ţările din Europa de Vest şi Europa de Est, vizează să garanteze principiul ”o remuneraţie egală la o muncă egală” şi stabileşte la 12 luni durata maximă a detaşării, care poate fi prelungită cu şase luni.  

Drepturile de autor

Reforma drepturilor de autor a fost adoptată în 2019.   Una dintre dispoziţiile-far face platformele responsabile juridic de conţinuturi, onligându-le să se asigure că respectă drepturile de autor  

Date personale 

UE a dat o mare lovitură adoptând un aresenal de reglementări cu privire la protejarea datelor persoanle ale europenilor faţă de derive din era numerică. Este vorba despre faimosul ”Regulament general privind protecţia datelor” (RGPD), aplicabil din mai 2018 şi citat ca exemplu până şi în Statele Unite.

Acesta consolidează anumite drepturi, ca de exemplu cel al unui navigator pe Internet de a şti cine îi procesează datele şi cu ce scop, şi de a fi informat cu privire la orice piratare. Întreprinderile care nu le respectă riscă mult, sancţiunile putând atinge 4% din cifra lor de afaceri mondială.

Sfârşitul Roaming-ului 

Sfârşitul cheltuielilor cu "roaming"-ul este una dintre reformele cele mai concrete din ultimii ani pentru consumatorii europeni. Din iunie 2017, ei pot să-şi folosească serviciile mobile naţionale în întreaga UE fără să plătească în plus.

Grăniceri

Cu scopul de a susţine orice ţară care se confruntă cu un aflux brusc, UE urmează să dispună, din 2027, de un contingent permanent de 10.000 de grăniceri şi membri ai Pazei de Coastă, detaşaţi din statele membre şi va putea să-şi achiziţioneze propriile nave şi avioane.  

Antiterorism

Registrul european al pasagerilor aerieni - numit ”PNR” - este un nou instrument antiterorist adoptat în 2016. El impune transportatorilor aerieni să comunice în mod sistematic date despre pasagerii lor autorităţilor statelor europene vizate de un zbor dinspre sau către o ţară terţă.

Obiectivul este să permită detectarea persoanelor care nu au mai fost suspectate vreodată de terorism, dar a căror analiză a datelor sugerează că ar putea fi implicaţi în asemenea acte.