O petiţie a fost publicată în Journal de dimanche pentru a chema Europa să apere propriul său model în faţa giganţilor digitali care luptă împotriva reformei. Franţa şi 200 de personalităţi susţin reforma drepturilor de autor în faţa GAFA (Google, Apple, Facebook şi Amazon). Concret, giganţii se folosesc de munca editorilor, creatorilor, agenţiilor de presă, fără să fie plătiţi.
Dreptul de autor este astăzi în pericol, în Franţa şi în întreaga lume
"Cu el tot modelul nostru este ameninţat'', subliniază în Journal de dimanche de astăzi ministrul culturii Francoise Nyssen, care-şi pune semnătura alături de mai mult de 200 de personalităţi, oameni politici, artişti, scriitori, actori şi cineaşti, dar şi directori de media ca AFP, TF1, France Television şi Radio France. Acest text atenţionează deputaţii europeni să aprobe un proiect de reformă a drepturilor de autor în lupta împotriva giganţilor americani ai Netului.
Despre ce este vorba
Textul asigură că reforma va permite ''întărirea posibilităţilor creatorilor de a fi remuneraţi de către platformele digitale care exploatează munca lor, pentru o mai bună împărţire a valorii; crearea unui drept apropiat pentru editori şi agenţii de presă până la a le asigura o mai bună retribuire pentru articolele lor din online; instaurarea dreptului la o remuneraţie justă şi proporţională pentru creatori''.
Un text care a fost respins la începutul lunii iulie
Acest text se adaugă altor numeroase apeluri emise în aceste zile în mediile culturale în favoarea proiectului de directivă asupra drepturilor de autor, dar şi o intensă bătălie de lobby în instanţele europene şi care ar trebui să fie supus votului deputaţilor europeni pe 12 septembrie. Reforma drepturilor de autor vizează să incite platformele pentru o mai bună retribuire a creatorilor, dar în acelaşi timp de a instaura un nou drept al editorilor de presă care trebuie să permită jurnaliştilor sau agenţiilor de presă să fie remunerate pentru reutilizarea on line a producţiilor proprii.
S-au conturat două fronturi: pe de o parte creatorii şi presa, aflate în căutarea de venituri, pe de altă parte o alianţă neaşteptată între giganţii digitali şi ai militanţilor Internetului, care clamează pentru libertatea webului.
Opozanţii proiectului, conform Le Monde, afirmă că directiva va pune în pericol gratuitatea numeroaselor site-uri Internet şi va penaliza pluralismul. Industria digitală a obţinut la începutul lui iulie un prim succes când Parlamentul a respins textul. Mai mulţi eurodeputaţi au denunţat atunci lobbyul ''fără precedent'' practicat de GAFA.