Cod roș de vreme rea în Islanda. O furtună extrem de puternică s-a abătut asupra insulei, pe care a lovit-o cu rafale de 255 de kilometri pe oră. Și Marea Britanie a fost lovită de uraganul Dennis.
Meteorologii au fost uimiți de forța vântului. S-au așteptat chiar să fie doborât recordul de 261 de kilometri pe oră, înregistrat acum 25 de ani.
La Reykjavik, în capitală, oamenii s-au ținut cu greu pe picioare, în timp ce mai multe acoperișuri au fost luate pe sus. În unele zone, unitățile de învățământ au fost închise, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă, iar transportul în comun, suspendat. Meteorologii își regândesc reperele acum, pentru că vremea nu mai stă deloc în standarde. Uraganele tot mai devastatoare, ghețarii care devin simple cuburi de gheață plutuitioare, iernile care se transformă în veri toride, toate formează un tablou înspăimântător, pe care oamenii nu știu cum să-l privească, altfel decât cu teamă.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a explicat la Digi24 că este vorba despre curenţi de altitudine ale căror caracteristici se vor schimba odată cu schimbarea temperaturilor. Expertul a precizat că rafalele de 250 km oră sunt un fenomen asemănător cu uraganele.
„Aceste furtuni extratropicale sunt echivalentul uraganelor. Dennis (ultima furtună care a lovit Europa – n.r.) are structura unei bombe ciclogenetice, adică o furtună care se adânceşte foarte rapid, vântul devine foarte puternic. În viitor ne putem aştepta la astfel de furtuni, cu intensitate mai mare.”, a explicat Bogdan Antonescu.
Și Marea Britanie, a fost lovită de furtuna Dennis. Rafalele de vânt ajung la 112 kilometri la oră şi ploi torenţiale Ploi abundente şi viteze mari ale vântului sunt prognozate în Regatul Unit pentru cel de-ai doilea weekend consecutiv, existând riscul ca transporturile să fie perturbate din cauza intemperiilor.
Serviciul de meteorologie britanic, Met Office, a emis atenţionări de vreme severă înaintea sosirii furtunii Dennis, fiind vizate sâmbătă Anglia, Ţara Galilor şi zone întinse din Scoţia şi întreg teritoriul Regatului Unit, duminică.
Potrivit atenţionărilor, există riscul producerii de inundaţii care ar putea pune în pericol viaţa, întreruperi de energie electrică şi afectarea transporturilor.
Sunt prognozate rafale de vânt de până la 112 kilometri la oră şi ploi torenţiale.
Compania de căi ferate Network Rail a sfătuit pasagerii să se aştepte la perturbări ale curselor pe numeroase rute din cauza inundaţiilor, să aloce mai mult timp pentru călătoriile lor şi să se informeze în prealabil.
Furtuna poate provoca, de asemenea, probleme pe căile rutiere din cauza ploilor abundente şi a vitezelor mari ale vântului, prognozate în acest weekend.