Prețul la gaze a depășit suma de 585 de dolari pe mia de metri cubi, înregistrând un nivel record în Europa. Creșterea a venit la scurt timp după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie.
Din cauza livrărilor rusești reduse din perioada verii, prețul gazelor naturale în Europa se menține la nu nivel ridicat, iar în cursul zilei de luni a atins un nou record, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puţine gaze suplimentare.
Agențiile ruse de presă, citate de France Press, scriu că, luni, preţul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depăşind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi. Această creștere a venit la scurt timp după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie.
Îngrijorare în perspectiva iernii
De menționat este faptul că, până la decizia Rusiei, preţul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri record în faţa cererii crescute şi a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei, ceea ce provoacă îngrijorări în perspectiva iernii.
În ceea ce privește prevederile contractului actual, Gazprom trebuia să asigure tranzitul a 40 miliarde de metri cubi de gaze anual prin Ucraina. Apoi, Gazprom achiziţiona capacităţi suplimentare dacă era necesar. În mod normal, Rusia achiziţionează o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, atunci când gazoductele sale care ocolesc Ucraina pompează gaze spre Europa la capacitate maximă.
Ce a determinat explozia prețului
Totuși, unul dintre principalele gazoducte ruseşti către Germania, Yamal-Europa, nu funcţionează în prezent decât la capacitate extrem de redusă. Aceste lucruri s-au întâmplat în urma unui incendiu la o uzină de procesare a gazelor, care s-a produs la începutul lunii august.
Astfel, în cursul zilei de luni, în punctul de sosire Mallnov a ajuns mai puţin din jumătatea volumului, comparativ cu cel de dinaintea incidentului. Organizaţia de evaluare a indicelui de preţ Platts a comentat acest subiect.
Sursa citată a declarat pentru AFP, că preţul gazelor naturale din Europa este provocat în special de cererea crescută după o iarna rece şi de scăderea altor surse de aprovizionare.
Pe de altă parte, sunt observatori care acuză direct Moscova pentru exercitarea de presiune și pentru faptul că rămâne surdă la cererile europenilor de creştere a livrărilor în aşteptarea dării în folosinţă a controversatului gazoduct Nord Stream 2, notează Capital.