Europa, LA MÂNA lui Trump. Afacerile din Iran, BLOCATE

Europa, LA MÂNA lui Trump. Afacerile din Iran, BLOCATE

Mecanismele cu care UE spera să ocolească sancțiunile instituite de Trump pentru afacerile cu Iranul s-au dovedit ineficiente.

Statele Unite au respins o solicitare europeană comună de a nu sancționa companiile europene pentru că fac afaceri cu Iranul. Guvernul american a răspuns la o scrisoare trimisă pe 4 iunie, susţin surse guvernamentale franceze, citate de Agerpres, şi nu a oferit răspunsuri pozitive la niciuna dintre solicitările pe care le conţinea.

 

Miniştrii de Externe, de Finanţe şi ai Economiei din Germania, Marea Britanie şi Franţa au făcut în această scrisoare un apel comun către secretarul de stat american Mike Pompeo şi şeful Trezoreriei Steven Mnuchin, solicitând exceptarea de la sancţiunile americane a companiilor cu sediul în UE care au făcut afaceri în Iran de la începutul lui 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

În mai, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi alte puteri mondiale, care prevede monitorizarea programului nuclear şi prevenirea producerii de arme atomice în Iran, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

 

În pofida deciziei lui Trump, celelalte puteri care au încheiat acordul - Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - au încercat să ţină înţelegerea în viaţă.

 

După retragerea din acord, Trump a anunţat un nou set de sancţiuni împotriva Republicii Islamice. Ca parte a acestor sancţiuni, companiile europene riscă penalităţi severe dacă fac afaceri în Iran şi în acelaşi timp operează şi în SUA.

 

La jumătatea lunii mai, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța demararea unui mecanism legal (așa numitul „blocking statute”) care va proteja companiile din UE de sancțiunile europene.

 

În ciuda faptului că mai mulți experți în dreptul internațional au avertizat că măsura este una simbolică și nu are nici o capacitate de a bloca sancțiunile americane, liderii UE au salutat-o ca pe un răspuns usturător dat lui Trump.

 

„Mecanismul blocking statute al UE nu reprezintă decât poveri legale și dureri de cap în plus pentru companiile europene”, a declarat fostul oficial american Richard Nephew, care a fost șeful echipei de experți a Statelor Unite care a negociat Acordul cu Iranul în 2015. „Problema reală o reprezintă interesele de afaceri pe care aceste companii sau băncile cu care lucrează le au în Statele Unite”, precizează Nephew. Iar aceste interese sunt mar mari decât cele din Iran.