Temperaturile extrem de scăzute, viscolul și căderile de zăpadă continuă să afecteze Europa, peste 500 oameni pierzându-și viața în ultimele zece zile. Valul de frig a atins şi nordul Africii, în special Algeria, unde bilanţul morţilor se ridică la 44 de persoane, fiind aşteptate noi căderi de zăpadă.
În Ucraina, unde temperaturile ar putea coborî până la -30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, autorităţile au încetat să mai comunice noi cifre în fiecare zi, fără a oferi o explicaţie. Ucraina era marţi, când a fost făcut public ultimul bilanţ oficial, cea mai afectată ţară din Europa, cu 135 de decese (dintre care 112 cauzate direct de frig).
Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, este complet îngheţată, iar 130 de ambarcaţiuni au rămas blocate, fără ca utilajele de spargere a gheţii să le poată elibera din cauza vremii nefavorabile, transmite.
În Polonia, în ciuda unei uşoare creşteri a temperaturilor în ultimele două zile, azi au fost anunțate alte trei decese, totalul victimelor răpuse de gerajungând la 77 de la începutul valului de frig. Lor li se adaugă cele 50 de persoane decedate din cauza sobelor defectuoase, care au cauzat asfixieri cu monoxid de carbon şi incendii.
În Rusia, frigul s-a soldat cu cel puţin 110 morți în acest an, dintre care 46 de la începutul lunii februarie.
Frigul a ucis de asemenea 23 de persoane în Lituania, 10 în Letonia şi una în Estonia. În Bulgaria au fost înregistraţi 29 de morţi, iar în Slovacia - trei. Temperaturi record în Balcani În Balcani, temperaturile au atins în cursul nopţii noi recorduri, de -28 de grade Celsius la Sokolac, în Bosnia, de -26 de grade la Slavonski Brod, în Croaţia, de -25 de grade la Novi Sad, al doilea oraş al Serbiei, în timp ce locuitorii din capitala bosniacă Sarajevo s-au confruntat cu temperaturi de -23 de grade Celsius şi iar cei din Belgrad, cu temperaturi de -22 de grade Celsius.
Alte două persoane au murit de frig în Serbia şi în Bosnia, numărul deceselor din Balcani ajungând la 27: 13 în Serbia, opt în Bosnia, trei în Croaţia, unul în Muntenegru, unul în Macedonia şi unul în Albania.
Peste 70.000 de persoane erau în continuare izolate de zăpadă în sate retrase din Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru, în timp ce în oraşul bosniac Mostar circa 15.000 de gospodării erau fără electricitate pentru a treia zi.
Şi în oraşul croat Split, numărul record de fracturi a necesitat folosirea în cinci zile a stocurilor de ghips din spital prevăzute pentru doi ani.
În Serbia, consumul record de electricitate a determinat autorităţile să atragă atenţia asupra unei posibile viitoare raţionalizări a consumului, inclusiv pentru gospodării. Traficul pe Dunăre a fost oprit de-a lungul Serbiei (aproape 600 de km). Ungurii se încălzesc cu banconote uzate
În Ungaria, unde 16 persoane au murit de la începutul valului de frig, cei mai săraci se încălzesc cu bancnote. Banca centrală îşi reciclează bancnotele uzate transformându-le în brichete pentru încălzit pe care le oferă celor mai sărace instituţii sociale.
În Franţa, unde frigul s-a soldat cu cinci morţi în ultimele zile, acesta a salvat în schimb o viaţă miercuri: un om de 34 de ani a vrut să se sinucidă aruncându-se de pe un pod înalt de trei metri la Mulhouse, însă gheaţa de pe canal era atât de groasă încât nu a cedat sub greutatea bărbatului, iar aceasta a fost numai rănit uşor. Italia, unde bilanţul intemperiilor s-a ridicat la 43 de morţi, se pregătește pentru un nou val de frig intens şi pentru ninsori, în timp ce armata continuă activitatea de deszăpezire a satelor din sudul ţării blocate sub trei metri de zăpadă.
Și în Grecia, bilanţul de la începutul valului de frig a ajuns la cinci morţi.