Europa, în alertă. Mobilizare fără precedent împotriva COVID-19

Europa, în alertă. Mobilizare fără precedent împotriva COVID-19

Comisia Europeană a crescut la aproape 50 milioane de euro finanțarea destinată cercetării de urgență privind dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și diagnostic pentru coronavirus. Valoarea totală a finanțării pentru cercetarea noului coronavirus ajunge la aproape 140 milioane euro. Executivul european informează că intensifică finanțarea, obiectivul principal fiind oprirea răspândirii virusului.

Reamintim că la 30 ianuarie 2020, Comisia a lansat o cerere specială de exprimare a interesului pentru a sprijini cercetarea în domeniul COVID-19, cu un buget inițial de 10 milioane EUR, mobilizat din fondul special pentru cercetarea de urgență a programului Orizont 2020 pentru cercetare și inovare. Comisia a primit 91 de propuneri în termenul foarte scurt de două săptămâni.

Experți independenți au finalizat evaluarea propunerilor în timp record. În paralel, datorită calității excelente a propunerilor primite, Comisia a mobilizat fonduri suplimentare pentru a sprijini un număr mai mare de proiecte. Solicitanții au fost notificați la data de 4 martie.

În plus, o sumă de până la 45 de milioane EUR din cadrul finanțării Orizont va sprijini cercetări suplimentare prin intermediul inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat între Comisie și industria farmaceutică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un angajament de o amploare similară se așteaptă din partea industriei farmaceutice, astfel încât investiția totală pentru procedura accelerată lansată la 3 martie ar putea ajunge la o sumă de până la 90 de milioane euro.

Acest lucru înseamnă că valoarea totală a finanțării pentru cercetarea dedicată noului coronavirus, mobilizată din programul Orizont 2020 și de către industrie prin intermediul IMI, ar putea ajunge la aproape 140 de milioane euro.

Mai multe proiecte finanțate de UE contribuie la pregătirea și răspunsul la epidemia de COVID-19, de exemplu arhiva europeană de virusuri - GLOBAL (EVAg), proiectul PREPARE și implicarea Comisiei în rețeaua de colaborare la nivel mondial în materie de cercetare pentru pregătire în eventualitatea apariției unor boli infecțioase (GloPID-R).