După ce Rusia a lansat într-un exercițiu de forță bombardiere nucleare și peste 150.000 de militari la graniţa cu Ucraina, şeful diplomaţiei UE se arată îngrjorat de manevrele aflate în plină desfăşurare.
Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.
Mesajul său vine după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).
Europa în alertă! Desfăşurare de forţe la graniţa Ucrainei cu cele mai puternice arme ale Rusiei
„Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător”, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.
El a precizat că pentru moment Uniunea Europeană nu are în vedere impunerea de noi sancţiuni economice Moscovei sau expulzarea unor diplomaţi ruşi. Pe de altă parte, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care a avut o intervenţie în cadrul reuniunii CAE, a cerut Uniunii Europene să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei.
Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.
Rusia neagă orice acuzaţie cu privire la desfăşurarea de forţe la graniţa Ucrainei
În ultimele săptămâni, situaţia în estul Ucrainei a escaladat după ce s-au înregistrat noi ciocniri între forţele armate ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.
Rusia este acuzată că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în apropierea frontierei sale cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, iar luptele din estul Ucrainei, aflate aproape într-un punct mort după armistiţiul încheiat în vara anului 2020, au fost reluate recent.
În acest context, NATO a afirmat că acumulările de trupe rusești în regiune reprezintă cea mai mare desfășurare militară de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, iar comandantul forțelor aliate în Europa a arătat că Alianța este pregătită să răspundă dacă acțiunile de descurajare eșuează.
Dezbaterea privind Ucraina la nivelul Consiliului Afaceri Externe a avut loc după vizita Președintelui Consiliului European Charles Michel la Kiev, la 3 martie, și reuniunea Consiliului de Asociere UE-Ucraina, din 11 februarie, relatează Agerpres.