Europa de Est va avea singurul muzeu al Francmasoneriei în ROMÂNIA

Europa de Est va avea singurul muzeu al Francmasoneriei în ROMÂNIA

Oradea va avea, începând din 2019, singurul muzeu al francmasoneriei din Europa de Est. Primarul Oradei a anunțat că a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea vechii clădiri, care a adăpostit, în ultima perioadă, sediul Vămii Oradea.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat marţi că, până la finalul anului 2019, oraşul va avea singurul Muzeu al Francmasoneriei din Europa de Est, realizat cu fonduri europene în valoare de 5,5 milioane lei, în clădirea special construită, în 1901, ca sediu regional al masonilor, relatează Agerpres.

 

Bolojan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a semnat, în cursul zilei de marţi, la Cluj-Napoca, contractul de finanţare pentru reabilitarea vechii clădiri, care a adăpostit, în ultima perioadă, sediul Vămii Oradea. "Azi am semnat la Cluj contractul de reabilitare a clădirii fostei vămi regionale, acolo unde în anii următori vom avea Muzeul Francmasoneriei".

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Proiectul estimat la 5.568.260 de lei are valoarea eligibilă de aproximativ patru milioane de lei, diferenţa fiind partea de contribuţie a oraşului şi cheltuielile neelegibile. Primarul va scoate la licitație execuția acestei lucrări, cel mai probabil la sfârşitul lunii august. El a declarat că estimează că inaugurarea acestui muzeu unic în Europa de Est va avea loc la sfârșitul anului 2019.

 

Clădirea francmasonilor este, conform specialiştilor, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. Creaţia arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos, din 1901, a avut, de la bun început, destinaţia de sediu al masoneriei regionale, constituind o capodoperă constructivă a oraşului prin modernitatea ei excepţională, cu o arhitectură eclectică şi secession. De-a lungul timpului, însă, a găzduit pe rând alte instituţii, ultima fiind Vama Oradea.

 

Clădirea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, constând în construcţie de 442 mp la sol (parter) şi teren curte, cu o suprafaţă totală de 1.714 mp, face parte din zona centrală a municipiului Oradea - suprapusă peste oraşul istoric, fiind situată pe Calea Armatei Române nr. 4, în vecinătatea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, cel mai mare muzeu din Transilvania.