Politica de extindere a preşedinţiei ungare a Consiliului UE se bucură de un sprijin deplin în Europa Centrală, a declarat ministrul de Externe Péter Szijjártó.
Președinția ungară a Consiliului UE are ca scop extinderea în Balcanii de Vest
Politica președinției ungare a Consiliului UE, care are ca scop promovarea procesului de extindere a Balcanilor de Vest, se bucură de sprijin deplin în rândul țărilor din Europa Centrală, a declarat marţi, la Ljubljana, ministrul ungar de Externe.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, şeful diplomaţiei ungare a subliniat la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea miniștrilor de externe ai așa-numitului format C5 ai țărilor din Europa Centrală (Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia și Slovenia): Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE într-o perioadă deosebit de dificilă.
Pe de o parte, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, faţă de care care toate statele prezente aici au așteptări serioase, chiar dacă sunt diferite aceste aşteptări, iar pe de altă parte, continentul trece prin ani de provocări serioase, comunitatea este într-o formă dificilă, de aceea este necesar să se prevină deteriorarea în continuare a situației.
Energie proaspătă în UE
În opinia sa, prevenirea deteriorării situaţiei presupune consolidarea securităţii, și trebuie dat un nou impuls Uniunii Europene, astfel că acestea vor fi obiectivele centrale ale președinției semestriale ungare, care va începe în luna iulie.
Potrivit ministrului de Externe, integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest ar putea aduce o energie proaspătă în UE, iar în acest sens ţările membre din Europa Centrală au o responsabilitate specială.
Ţările din regiune susţin sincer şi în mod deschis extinderea UE, în timp ce alți actori se prezintă public ca susținători, dar de fapt nu fac decât să obstrucționeze procesul, a declarat oficialul ungar, care a adăugat:
Dat fiind faptul că adevăraţii susţinători sunt astfel în minoritate, țările din Europa Centrală trebuie să își unească forțele pentru a promova cauza. În acest sens ministrul ungar de Externe a salutat faptul că omologii săi sunt cu toții de acord cu obiectivele Guvernului în acest domeniu și astfel politica de extindere a președinției ungare a UE se bucură de un sprijin deplin în Europa Centrală.
Ungaria insistă cu capitularea Ucrainei
Péter Szijjártó a menţionat că cele cinci ţări membre candidate la integrarea în UE din Balcanii de Vest așteaptă obţinerea calităţii de membru în total de 74 de ani, respectiv în medie de 14 ani și 10 luni, ceea ce arată clar adevărata atitudine a comunității, iar pentru schimbarea acestei atitudini Ungaria va depune eforturi serioase. „Noi, ungurii, vom face tot ce ne stă în putință pentru a aduce țările din Balcanii de Vest mai aproape de Uniunea Europeană”, a precizat Szijjártó.
În legătură cu restabilirea securității, ministrul de Externe a afirmat că trebuie intensificată acțiunea împotriva migrației ilegale, cauzele acesteia trebuie tratate la nivel local, iar protecția frontierelor externe trebuie consolidată, așa cum a făcut Ungaria. Referitor la situația din Ucraina, a amintit că Ungaria, ca ţară vecină, se confruntă direct cu efectele negative ale războiului, ceea ce este exemplificat, printre altele, prin faptul că de acolo au ajuns în țară peste un milion de refugiați.
Péter Szijjártó a reiterat că niciuna dintre părți nu poate câștiga pe câmpul de luptă, prin urmare conflictul armat se poate încheia doar prin negocieri, singura întrebare este când, și ar fi bine mai devreme decât mai târziu. „Cu cât va fi mai devreme încetarea focului și negocieri de pace, cu atât mor mai puțini oameni, cu atât sunt mai puține distrugeri. Aşadar, vom continua să vorbim în favoarea păcii, a unei încetări imediate a focului și a inițierii negocierilor de pace”, a conchis ministrul ungar de externe. (MTI; traducere: Rador Radio România)