Căldura can-n iad! Turiștii sunt avertizați să stea la umbră, în timp ce valul de caniculă numit Lucifer a lovit sudul Europei, cu maxime de 43 de grade în Croația și Spania
Țări precum Croația, Spania și Italia sunt afectate de valul de căldură. Orașele italiene sunt în alertă emisă de Ministerul Sănătății. Temperaturile crescute au provocat incendii de vegetați în Spania, Italia, Croația, Portugalia, Muntenegru, Grecia, etc
Foarte multe destinații populare în rândul turiștilor sunt acum sub cod roșu de caniculă, numărul pacienților internați în spital a crescut cu 15% în unitățile de urgență, iar meteorologii prevăd aceeași situație până săptămâna viitoare.
Siteul de prognoze ale vremii MeteoAlarm a publicat o avertizare de condiții periculoase în 11 țări din Europa, printre care: Italia, Spania, Croația, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Ungaria, Polonia, România, Slovenia și Muntenegru, scrie Daily Mail.
Cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, în mare parte a Italiei, 26 de orașe importante au fost cuprinse în alerta autorităților sanitare din țară.
Azi, Sevilia din Spania și anumite zone din insula italiană Sardinia se așteaptă la temperaturi de 42-43 de grade Celsius, la umbră, la fel ca și în Novska, Croația. În Florența, temperaturile depășesc 40 de grade, iar temperatura resimțită - în funcție de umiditate și vânt - este de peste 50 de grade!
Și în țara noastră, alerta de cod roșu emisă de meteorologi avertizează că vor fi 42 de grade în vestul țării.
La începutul săptămânii, aeroportul Split din Croația a înregistrat o temperatură record de 42,3 grade Celsius, aproape de recordul țării din 1981 - 42,8 grade.
Umiditatea ridicată în nord și vântul fierbinte din Africa în sud fac ca temperaturile percepute de om să pară chiar mai insuportabile pe plajele din Mediterana.
În regiunea centrală a Italiei, Abruzzo, focul a făcut cel puțin o victimă și a condus la închiderea uneo autostrăzi importante. O femeie de 79 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Sant”Omero, Abruzzo, fiind prinsă de un incendiu care a afectat două hectare de teren din jurul fermei ei. O porțiune a autostrăzii Vi Aurelia, care vine din nord, din Roma, până pe Riviera, a fost închisă cteva ore, din cauza unui incendiu puternic lângă Grosseto, în Toscana.
Plantațiile de măslini vor fi cu 50% mai puțin roditoare în acestă toamnă, iar din cauza lipsei apei producția de lapte de oaie va scădea cu 30%, ceea ce va afecta producția unui fel popular de brânză din Italia: pecorino. Valul de căldură vine după o secetă prelungită care va costa agricultura Italiei miliarde de euro, 11 regiuni luptându-se cu lipsa apei.
În Grecia, autoritățile locale au emis un ordin de evacuare pentru locuitorii de lângă un oraș maritim de la sud de Atena, din cauza incendiilor de pădure ce sunt intensificate de vânturi puternice. Circa 100 de oameni au fost inițial afectați de ordinul dat pentru orașul Kalyvia, la 50 km sud de Atena, conform oficialilor primăriei locale. Vântul de până la 60 km/oră zădărnicesc eforturile pompierilor, în timp ce temperaturile din zonă au ajuns la 35 de grade Celsius.
În același timp, autoritățile albaneze au cerut ajutor din partea UE pentru a lupta cu 20 de incendii de vegetație din districtul Vlora, de-a lungul litoralului. În sud-vestul Albaniei, incendiile amenință Parcul Național Llogara, pompierii nereușind să stingă incendiul din regiunea muntoasă.