Premierul Marii Britanii, Theresa May, și-a schimbat optica în privința impactului pe care Brexitul îl poate avea asupra Regatului Unit.
Șefa executivului de la Londra dorește o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE cu 3 ani, adică în 2023. Motivul principal ține de o temere fondată. May este sigură că ”divorțul” de UE va duce la o recesiune în Marea Britanie și va genera desprinderea Irlandei de Nord de Regatul Unit.
După ce a negiciat cu UE o ”perioadă de tranziție”, care va menține țara în piața unică până pe 31 decembrie 2020, Theresa May a făcut guvernul să accepte o nouă amânare cu trei ani, însă nu există niciun comunicat sau niciun comentariu oficial.
Presa de specialitate notează că Theresa May a reușit să profite de euforia produsă de nunta regală, pe 19 mai, pentru a-i face pe miniștrii ei să înghită această nouă amânare scrie Le Monde.
Theresa May dorește să evite Brexitul pentru a evita desprinderea Irlandei de Nord și, inclusiv, dezmembrarea Regatului Unit. La aproape 2 ani de la referendumul privind Brexit, în iunie 2016, May nu a decis ce relație vamală dorește cu UE. Guvernul ei este divizat între partizanii rămânerii într-o uniune vamală și aliniere legislativă cu Europa și avocații unei rupturi totale, care ar face posibilă negocierea, independent, a unor acorduri de liber schimb pe care ei le prezintă drept mirifice, notează și Libertatea.
La începutul lunii mai, Theresa May a încercat în zadar să-i aducă pe miniștrii din cele două tabere la un punct comun. Ea susține o formulă complicată de ”parteneriat vamal”, în care Marea Birnie ar putea percepe raxe vamale în contul UE, dar ar plăti un rabat când bunurile rămân pe pământ britanic.