Din ce în ce mai multe state europene își anunță intenția de a introduce permisul de sănătate care să permită accesul la teatre, restaurant și alte evenimente.
Introducerea unui permis de sănătate este singura soluție pe care autoritățile europene o văd pentru a restrânge efectele celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID. Teama de varianta Delta, mult mai contagioasă, au determinat statele din Europa să reacționeze.
Franța, Italia, Grecia și Austria au decis să impună permisul de sănătate pentru a permite accesul la teatre, restaurante, cinematografe sau concerte. Documentul atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva SARS-CoV-2, a trecut prin boală și a căpătat anticorpi sau a realizat un test PCR cu rezultat negativ.
Rata de infectare la nivel european a crescut chiar și cu 200% în unele state europene, iar guvernele încearcă să țină sub control situația pandemică și creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2.
O astfel de măsură este și introducerea „permisului sanitar” care urmărește să garanteze siguranța persoanelor vaccinate și de a-i impulsiona pe cei care nu s-au vaccinat să o facă.
Franța nu glumește în fața valului 4
Franța este unul dintre cele mai afectate state europene de noul val pandemic. Președintele Macron a impus noi restricții pentru persoanele care nu dețin un certificat de vaccinare după ce s-a sesizat o creștere cu 193% a gradului de îmbolnăvire în rândul francezilor. Creșterea cazurilor s-a înregistrat într-o singură săptămână.
Guvernul de la Paris a decis să impună obligativitatea permisului sanitar pentru accesul în cinematografe, muzee sau teatre. De asemenea, începând cu 1 august, permisul sanitar va fi necesar și pentru a călători cu avionul sau cu trenul pe teritoriul francez.
Adunarea Naţională a adoptat un proiect de lege anti-Covid, care prevede o controversată extindere a „paşaportului sanitar” şi obligaţia vaccinării îngrijitorilor.
Grecia vrea să-și salveze sezonul turistic
Tot ca urmare a creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2, cauzată de varianta „Delta”, Grecia a decis ca lucrătorii nevaccinaţi din restaurante şi turism de pe unele insule turistice principale ale țării să se testeze de două ori pe săptămână. Prin această măsură se dorește salvarea sezonului turistic de vară.
În zonele de interior este permis accesul doar acelor persoanele care dețin un certificat sanitar COVID-19 care demonstrează că au trecut prin boală sau care au fost imunizate.
Minorii din Grecia pot intra în restaurante doar dacă prezintă un test rapid anti-covid făcut în ziua respectivă.
Italia mai așteaptă până pe 6 august
În Italia, din 6 august se va introduce măsura obligativității permisului sanitar pentru ca cetățenii să aibă acces la piscine, săli de sport, cinematografe, teatre și concerte, târguri, congrese etc. Este vorba despre acele evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare.
Italienii vor trebuie să demonstreze că au fost vaccinati, au trecut prin boala covid-19 sau că au făcut un test PRC cu rezultat negativ.
Austria a luat măsura introducerii documentului anti-COVID
Austria introduce obligativitatea certificatului de vaccinare pentru a permite locuitorilor să aibă acces la activitățile de divertisment sau de recreere. Din 22 iulie, cetățenii care vor să meargă la piscină, la sălile de sport, la muzee, la cinematografe sau la teatre și, de asemenea, cei care vor să participe la concerte sau la evenimente cu un număr destul de mare de oameni sunt obligate să dețină permisul sanitar care atestă că sunt imunizați împotriva COVID-19.
Marea Britanie va introduce permisul din toamnă
În Marea Britanie, permisul sanitar va fi obligatoriu pentru toate persoanele care vor să participe la evenimentele culturale sau vor să se distreze în cluburi. Măsura se va aplica din toamnă, pentru a da răgaz persoanelor adulte să se vaccineze.
Din 19 iulie, sectorul ospitalității și sectorul cultural au primit undă verde pentru o redeschidere completă. Aceasta în ciuda faptului că rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent.
Premierul Boris Johnson le-a recomandat cetățenilor britanici și turiștilor să acționeze cu grijă și precauție. În ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile de prevenție.