Partidele eurosceptice și de extremă dreaptă au câștigat procente importante în alegerile pentru Parlamentul European, în ceea ce premierul francez a numit „un cutremur politic”.
Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) și Frontul Național (FN) din Franța au obținut rezultate neașteptat de bune. Cele trei grupuri politice importante din centrul eșicherului politic au pierdut locuri, dar dețin încă majoritatea în Parlamentul European.
Rezultatele actuale vor aduce un cuvânt în plus pentru cei care doresc să reducă puterile UE sau chiar să o desființeze cu totul.
Premierul britanic David Cameron a declarat că „publicul este dezamăgit de UE”, dar mesajul oamenilor a fost „primit și înțeles”.
Președintele francez, Francois Hollande, a convocat o reuniune de urgență a Cabinetului de la Paris, în timp ce primministrul Manuel Valls a promis reduceri de taxe, la o zi după rezultatele pe care le-a calificat drept „un șoc, un cutremur”.
Cancelarul Angela Merkel, al cărei partid a câștigat alegerile din Germania, a descris victoriile extremei-dreapta ca fiind „remarcabile și regretabile”, adăugând că cel mai bun răspuns la această ofensivă este asigurarea unei creșteri economice și crearea de locuri de muncă. Președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, susține că blocul pro-UE are, încă, o majoritate „foarte solidă și cu care se poate lucra”, dar este nevoie de o „dezbatere cu adevărat democrată”, pentru a se răspunde îngrijorării celor ce n-au votat sau au votat ca o formă de protest.
Pro și anti Europa
Liderul Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a insistat că majoritatea oamenilor au votat pentru a face parte din Europa. „Extrema dreaptă, contrar a ceea ce spune mass-media, nu a câștigat aceste alegeri”, a atras el atenția. „Vom avea o majoritate clară pro-europeană”, a precizat Juncker.
Potrivit estimărilor de ieri, grupul PPE (Populari) are 214 locuri (28,5%); Socialiștii - 189 locuri, (25,2%); Liberalii - 66 (8,8%); Verzii - 52 (6,9%); Conservatorii - 46 (6,1%); Extrema stângă - 41 (5,6%); Neafiliați - 41 (5,5%); Naționaliștii de dreapta - 38 (5,1%); Alţii, membri noualeși - 63 de locuri (8,4%). În total, euroscepticii ar urma să aibă, conform unor estimări, 142 de eurodeputați.
Martin Schultz, fostul președinte PE, a declarat, referindu-se la victoria Frontului Național din Franța: „Este o zi proastă pentru Parlamentul European, când un partid rasist, xenofob și antisemit obține 25% dintre voturi”.
Frontul Național, condus de Marine Le Pen, a obținut 25% dintre voturi (25 de locuri), în Marea Britanie, euroscepticii UKIP - 27%, în Italia, partidul eurosceptic Cinci Stele - 22%, iar în Grecia - Syriza (extrema stângă), condus de Alexis Tsipras (foto) - 26% și Zorii Aurii (extrema-dreaptă) - 9%.