Euronews publică un articol despre scandalul cu care se confruntă cel mai puternic laser din lume, laserul de la Măgurele, întrebându-se cum ar putea neutraliza acuzațiile de corupție proiectul emblematic de fizică al României.
Desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat, notează Euronews.
Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei din România, sediul proiectului European Extreme Light Infrastructure, l-a demis recent pe directorul său, Nicolae Zamfir, care a lansat un război de cuvinte cu înlocuitorul său.
Zamfir, în vârstă de 68 de ani, face obiectul unei plângeri din partea sindicatului român al oamenilor de știință, care susține că depășise vârsta de pensionare (65 de ani) când a fost numit.
Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată - întrucât a trecut procesul de selecție pentru această funcție când avea mai puțin de 65 de ani - și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care duc o luptă personală împotriva sa.
El îl include în lista respectivă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar timp de șase luni după ce Zamfir a fost demis pe 15 august.
„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite până acum. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe. România a fost aleasă din acest proiect datorită istoriei sale remarcabile în cercetarea fizicii nucleare”, a spus Mărginean pentru Euronews.
Profesorul Nicolae Zamfir, plecat din țară imediat după 1990, s-a întors în România cu o expertiză dobândită atât la Köln, cât și peste ocean, la Yale, pentru a conduce cel mai strălucitor proiect de cercetare din țară.
Proiectul Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI–NP), cunoscut în România ca „Laserul de la Măgurele”, este un laser de o foarte mare intensitate, “primul laser de 10 petawati din lume”, potrivit profesorului Zamfir. Este vorba de construcția a două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10PW și a celui mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.
ELI–NP este cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia. Laserul va favoriza cercetări în domeniul fizicii fundamentale, al fizicii nucleare și astrofizicii, științei materialelor, managementului materialelor nucleare și științelor vieții.
ELI-NP reprezintă o structură pan-europeană de cercetare, care include Cehia și Ungaria, alături de România, proiectul fiind implementat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
Investiția totală se ridică la 356,2 milioane euro și este cofinanțată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional de Competitivitate. În proiect sunt implicate 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre UE.