Parlamentul European a respins, azi, cererea de apărare a imunităţii eurodeputatului Corneliu Vadim Tudor, în cauza penală intentată împotriva sa de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în urma scandalului evacuării Partidului România Mare din sediu, la începutul lui 2011.
Europarlamentarii au aprobat o decizie a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI), care respinge cererea de apărare a imunităţii şi privilegiilor înaintată de Corneliu Vadim Tudor, raportor în acest dosar fiind eurodeputata suedeză Cecilia Wikström, din partea Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).
Corneliu Vadim Tudor a solicitat, la 14 aprilie 2011, să-i fie apărată imunitatea parlamentară în legătură cu procesul intentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cererea sa referindu-se la o cauză penală în care este învinuit de ameninţarea unui executor judecătoresc şi a câtorva ofiţeri de poliţie, de comiterea unor acte de violenţă împotriva acestora, de insultarea lor şi, în general, de obstrucţionarea punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti, în contextul evacuării Partidului România Mare din sediul său din Bucureşti, în 4 ianuarie 2011. În respectiva cauză penală, Corneliu Vadim Tudor este învinuit de ofensă adusă instanţei judecătoreşti, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, se menţionează în textul deciziei Parlamentului European. Drepturile europarlamentarilor Documentul reaminteşte că, în conformitate cu articolul 8 din Protocolul UE privind privilegiile şi imunităţile, membrii Parlamentului European nu pot face obiectul niciunei forme de anchetă, detenţie sau procedură juridică, în ceea ce priveşte opiniile sau voturile exprimate de către aceştia, în exercitarea sarcinilor care le revin, dar şi că, în conformitate cu articolul 9 din respectivul protocol, deputaţii beneficiază, pe teritoriul propriului lor stat, de imunităţile acordate membrilor parlamentului naţional.
Raportorul precizează că scrisoarea lui Corneliu Vadim Tudor face trimitere atât la articolul 8, cât şi la articolul 9 din Protocol, dar că articolul 9 nu este relevant din perspectiva articolului 72 din Constituţia României, cererea sa trebuind, prin urmare, analizată exclusiv pe baza articolului 8. Preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice a PE a solicitat autorităţilor române, în 8 iunie 2011, date suplimentare despre procesul intentat lui Vadim Tudor, iar autorităţile de la Bucureşti au răspuns, în 7 octombrie 2011, că, deoarece eurodeputatul nu a fost nici reţinut, nici arestat şi nici percheziţionat, acordul Parlamentului European nu este necesar. În plus, notează documentul, evacuarea Partidului România Mare şi circumstanţele în care a avut loc aceasta constituie elemente de drept civil şi penal care nu au o legătură directă şi vădită cu exercitarea sarcinilor care îi incumbă lui Corneliu Vadim Tudor în calitatea sa de membru al Parlamentului European. Sursa: Agerpres