Eurobarometru. Majoritatea românilor are încredere în vaccin și crede că doar astfel se oprește pandemia

Eurobarometru. Majoritatea românilor are încredere în vaccin și crede că doar astfel se oprește pandemiaSursa: Arhiva EVZ

Potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri, 65% dintre români consideră că un vaccin anti-COVID este unica modalitate de a pune capăt pandemiei. Mai mult, jumătate dintre cei chestionați nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze.

Majoritatea românilor are încredere în vaccin. Un procent de 65% dintre respondenții sondajului sunt de părere că un vaccin anti-COVID este unica modalitate de a pune capăt pandemiei.

Referitor la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure. De asemenea, 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă, se arată în raport, informează Digi24.

UE joacă rolul cheie în garantarea accesului la vaccin

Deși majoritatea românilor consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei, procentul este de 65% față de 70% cât este în UE.

Conform Eurobarometrului, românii cred în proporție de 77% că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară.

Aproximativ jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze, proporția fiind de 53% față de 56% în UE. Ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). 45% dintre europeni își doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja.

La finalului lui 2020, un procent redus de români și europeni declarau că s-au vaccinat deja – în România 5%, în UE 3%.

Românii consideră că sănătatea este principala problemă cu care se confruntă țara și UE

În prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă țara și Uniunea Europeană este sănătatea.

57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvern, similar cu media europeană - 56%. Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%).

Pe de altă parte, 60% dintre români consideră că restricțiile impuse au fost justificate.

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor.

62% dintre români, au fost afectați financiar de pandemie

Din punct de vedere financiar, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe serioase pentru ei personal, cu mult peste media europeană - 43%. Cât despre consecințele economice asupra țării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase, fiind cea mai mică medie înregistrată la nivel european.

Părerile românilor referitoare la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Despre Uniunea Europeană și măsurile luate de aceasta în lupta cu pandemia de coronavirus, 57% dintre români se declară mulțumiți, peste media UE - 43%, și consideră că prioritatea Uniunii în răspunsul său la pandemie ar trebui să fie dezvoltarea unei politici europene de sănătate. În schimb, majoritatea cetățenilor europeni pun pe primul loc, ca prioritate a UE, asigurarea accesului rapid la vaccinuri sigure și eficiente pentru toți cetățenii.

65% dintre români cred că UE a luat deciziile corecte În legătură cu răspunsul dat pandemiei, majoritatea românilor (65%) și europenilor (59%) au încredere că UE va lua, în viitor, deciziile corecte necesare.

Atunci când se gândesc la consecințele pandemiei de coronavirus, 79% dintre români sunt de acord că UE ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crizele de acest gen.

Planul de redresare al UE este considerat eficient de doar 60% dintre români

Pe de altă parte, planul de redresare NextGenerationEU este considerat eficient de doar 60% dintre români. Cetățenii europeni cu cea mai mare încredere în eficiența planului sunt cei din Malta (83%) și Irlanda (77%), la polul opus situându-se francezii (45%) și finlandezii (42%).

Doar un român din patru este mulțumit de situația locurilor de muncă. Despre situația economiei românești, 26% dintre români o evaluează că fiind bună (valoare în scădere cu 9pp față de anul precedent, fiind în prezent la un nivel similar cu cel din 2018).