Eurobank: Alpha anulează fuziunea, deşi ştia prea bine ce implică restructurarea datoriei Greciei
- Raluca Florescu
- 16 martie 2012, 10:02
Decizia băncii greceşti Alpha Bank de a se retrage din procesul de fuziune cu EFG Eurobank, într-un moment în care aprobările de la toate autorităţile competente de reglementare din Grecia fuseseră de mult obţinute, conduce la pierderi cumulate de circa patru miliarde de euro pentru cele două bănci, se arată într-un comunicat al Eurobank.
Alpha Bank şi-a motivate decizia prin faptul că înţelegerea dintre Grecia şi creditorii privaţi ar fi generat celor două bănci pierderi care nu mai fac oportună fuziunea. Alpha are o expunere de două mai mică decât EFG Eurobank pe datoria suverană a Greciei.
Cu toate astea, se menţionează în comunicatul Eurobank, decizia de fuzionare a fost adoptată "în deplină cunoştinţă a parametrilor şi cadrului de bază ai acordului de implicare a sectorului privat PSI+".
"Eurobank EFG, după cum este potrivit pentru o instituţie financiară, a urmat cu consecvenţă deciziile Consiliului său de Administraţie şi ale Adunărilor Acţionarilor, aşa cum a făcut-o şi în cazul celorlalte fuziuni anterioare, finalizate cu success", mai scrie în comunicatul bancar.
Eurobank EFG va continua să îşi dezvolte cu succes activităţile de afaceri şi să contribuie în mod responsabil la efortul naţional pentru redresarea economică şi dezvoltarea Greciei, mai scrie în comunicatul băncii Greceşti.
Pe plan local cele două bănci greceşti deţin Alpha Bank România (cu acţionar majoritar Alpha Bank) şi Bancpost (cu acţionar majoritar EFG Eurobank), ambele filiale aflându-se în topul primelor zece bănci locale din punct de vedere al mărimii.