Moneda unică europeană, Euro, ar putea ajunge la nivelul de 5 lei, până la finalul anului. Estimările economiștilor se bazează pe evoluția cursului de schimb din ultimele zile, când de la cotația de 4,82 pentur un euro s-a ajuns la 4,92. O astfel de evoluție a cursului de schimb îi favorizează, pe termen scurt, pe exportatori, dar îi afectează pe cei care au rate în euro.
Joi, 15 septembrie 2022, a fost cea de-a zecea zi consecutivă în care moneda europeană, euro, s-a apreciat în fața leului. O astfel de evoluție are consecințe pentru populație, dar și pentru agenșii economici, deoarece va duce la un nou val de scumpiri. Este de așteptat ca prețurile să crească în următoarea perioadă, la fel ca și chiriile și valoarea ratelor bancare pentru cei care au credite în euro.
Astfel conform informațiilor din statisticile BNR, după o lună în care a atins minimul ultimilor doi ani, moneda euro a luat, din nou, un trend ascendent. Valoarea monedei unice europene a crescut, în ultima săptămână de la 4,82 lei până la 4,92 lei. Iar analiștii economici și specialiștii în piața financiară sunt de părere că această evoluție pentru cursul valutar se va menține și în perioada următoare.
„Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, a estimat analistul Iancu Guda.
Creșterea euro duce la scumpiri
De menționat că aprecierea monedei euro a început la scurtă vreme după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu un procent istoric de 0,75 puncte. Această măsură a făcut ca încrederea investitorilor în moneda europeană să crească. Iar acest lucru se vede și pe piețele din România.
Din păcate odată cu majorarea valorii euro, cresc și ratele pe care românii le plătesc la bănci, pentru creditele în această monedă, dar și chiriile raportate la moneda unică europeană. De asemenea vom vedea majorări de prețuri la o serie de servicii și utilități negociate în euro. Creșterea euro va ajuta, pe termen scurt, exportatorii români, pentru că ar vine la o valoare mai ridicată datorită schimbului valutar.
„Sunt afectați cei care au ratele în euro, chiriile în euro, de asemenea foarte multe servicii sunt negociate în moneda europeană, dar vom vorbi și despre efecte la raft. Majoritatea bunurilor importate din Uniunea Europeană sunt cele alimentare și vom vedea o presiune în continuare pe inflație și pe creșterea prețurilor”, a arătat analistul economic Claudiu Vrînceanu.
Mesaj liniștitor de la BNR
Pe de altă parte, Banca Națională a României consideră că această apreciere nu va produce efecte negative în perioada următoare. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu este de părere că majorarea este prea puțin semnificativă.
„Evoluțiile de acum noi le considerăm mai puțin semnificative, au exprimat o situație de piață în luna august, când am avut mai multe intrări de valută în țară și o situație de piață acum, care reflectă noile decizii ale Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzii pentru moneda europeană”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.