Euro, la un nou maxim al anului. Se apropie de 4,3 lei!

Euro, la un nou maxim al anului. Se apropie de 4,3 lei!

Leul continuă să se deprecieze puternic de la o zi la alta. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de 4,2940 lei pentru un euro, maximul acestui an. Cu toată această depreciere, leul românesc se menţine pe poziţii, comparativ cu alte valute din regiune, care s-au depreciat mai abrupt zilele acestea, susţin dealerii bancari.

Moneda europeană a câştigat mai mult de jumătate de ban de ieri până astăzi. Cursul oficial anuţat, ieri, de banca centrală a fost de 4,2886 lei/euro.

De la începutul acestei săpămâni, moneda naţională a intrat pe un trend de depreciere puternică. De luni până astăzi, leul a pierdut 1,35 bani în faţa euro. Această depreciere bruscă a monedei naţionale este cauzată de agravarea problemelor din zona euro. Săptămâna în curs a debutat cu veşti proaste legate de un iminent faliment al Greciei, în ciuda eforturilor de salvare întreprinse de liderii din zona euro. Chiar dacă deprecierea leului faţă de euro pare paradoxală, econiomiştii explică fenomenul prin faptul că primele afectate în cazul unor probleme majore în zona euro sunt monedele din statele emergente ale statelor membre ale Uniunii Europene, printre care şi leul.

Dealer: Leul, mai puternic decât alte monede din regiune

"Deşi s-a depreciat puternic în raport cu euro şi astăzi, scăderea leului a fost mai mică faţă de cea din regiune, unde monedele au marcat o pierdere de 1%. Tocmai de aceea, cred că e posibil ca banca centrală să fi intrat în piaţă, dar cu ordine mici de cumpărare de lei", a declarat pentru EVZ dealerul unei bănci locale de talie medie.

Potrivit acestuia, mulţi jucători din piaţă şi-au închis poziţiile pe leu la un nivel sub 4,3 lei/euro, deoarece acesta este considerat un prag la care Banca Naţională (BNR) ar putea interveni în sprijinul monedei naţionale.

În opinia dealerului citat, BNR nu mai este însă foarte îngrijorată în privinţa leului, ci mai degrabă încearcă să prevină fluctuaţii puternice. Însă, dat fiind că inflaţia a indicat mai degrabă un trend de scădere în ultimul timp, BNR ar putea tolera chiar şi un nivel de 4,4 - 4,5 lei/euro.

Soarta Greciei ar putea fi decisă mâine

Ce ar putea fi zilele viitoare? Mâine are loc o întâlnire extrem de importantă a miniştrilor de finanţe din zona euro la care va participa şi Timothy Geithner, secretarul trezoreriei SUA, iar pieţele au aşteptări mari de la această întâlnire, unde ar putea fi decisă soarta Greciei.

Dealerul citat spune, însă, că aşteptările investitorilor ar putea fi înşelate: "Dacă era vorba de o decizie importantă, atunci ar fi fost anunţată la întânirea de aseară, dintre Merkel, Sarkozy şi Papandreu, aşa că nu cred că vom afla o veste importantă mâine".

Pe piaţa interbancară leul s-a tranzacţionat deja la nivelul de 4,31 lei/euro, în apropierea închiderii şedinţei de ieri. Acum, moneda naţională se tranzacţionează la 4,2930 lei/euro - 4,4960 lei/euro. Şerbănescu: Cursul valutar e rupt de realitate Analistul economic Ilie Şerbănescu s-a ferit să facă vreo predicţie referitoare la o posibilă evoluţie ulterioară a cursului. "Dacă acest curs ar avea legătură cu ce se întâmplă cu evoluţia economiei reale, atunci s-ar putea face o prognoză. Dar s-a dovedit că evoluţia leului ţine mai mult de ce vrea domnul Isărescu decât de ce se întâmplă în realitate", a afirmat Şerbănescu. Potrivit analistului economic, evoluţia monedei naţionale este prea dependentă de acţiunile BNR, aceasta fiind o explicaţie pentru faptul că raportul leu/euro a rămas, în mare parte, constant în ultimii ani, când economia reală a înregistrat o scădere de circa 20%.

Totodată, dacă euro va ajunge la 4,5 lei, analistul consideră că ar fi în acord cu starea economiei. "Nu pot să spun dacă va ajuta exporturile sau nu acest curs. Pentru a face performanţă la export trebuie să ai şi producţie", a subliniat Şerbănescu. Citiţi şi:

  • RECORD NEGATIV. Cum a ajuns leul la cel mai prost nivel din acest an

Ne puteți urmări și pe Google News