Si dolarul s-a prabusit ieri in fata monedei nationale, desi specialistii spun ca aprecierea ar fi speculativa
Din august 2000 sau, mai precis, de sase ani si zece luni. Atata timp a trecut de cand dolarul era cotat, in raport cu leul, la un nivel similar cu cel inregistrat ieri, de 2,2907. Cat despre cursul euro-leu afisat ieri de BNR, si aici moneda nationala inregistreaza un nou record, fiind cotata ieri la 3,11 lei pentru un euro. Practic, un euro a valorat ieri aproape tot atat cat in urma cu cinci ani si o luna.
Desi putini se asteptau la noi performante ale leului dupa o sedinta de vineri incheiata la 3,13 lei pentru un euro, rezultatele sedintei interbancare de ieri de la BNR au indicat o apreciere de 2 bani pentru moneda nationala. Euro s-a apreciat ieri in prima ora si jumatate de tranzactionare, de la 3,1225-3,1275 lei/euro la 3,0890-3,0960 lei/euro, dupa care euro a recuperat partial terenul pierdut si s-a apreciat constant pana la sfarsitul sedintei valutare locale, cand euro era cotat la 3,1150 lei.
Joc speculativ Potrivit lui Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), evolutia cursului de schimb este strict rezultatul unui joc speculativ, pentru ca „investitiile straine directe au scazut in primele patru luni cu 30% din datele Bancii Nationale, cresterea economica a fost usor sub asteptari - 6%, fata de 6,5%, iar deficitul comercial s-a adancit cu 130% si, in plus, exporturile aproape ca au stagnat.
Cu toate acestea, moneda nationala inregistreaza record dupa record”, a adaugat Voinea, intr-o emisiune TV. Pe de alta parte, estimarile analistilor societatii East Capital indica faptul ca moneda nationala va continua sa se aprecieze „considerabil” pe termen lung, insa ca, pe termen scurt, ar putea exista anumite fluctuatii ca parte din procesul de integrare in piata unica.
Cine pierde, cine castiga
Un leu puternic ii favorizeaza pe cei care platesc rate, facturi sau chirii in euro. De exemplu, o chirie de 250 de euro achitata in urma cu un an, dar care a crescut intre timp la 300 de euro, are, in lei, aproximativ aceeasi valoare in cele doua momente. Pe de alta parte, exportatorii au cel mai mult de suferit in urma acestor aprecieri succesive ale monedei nationale.