EUOBSERVER: Franța vrea să includă sancțiuni privind statul de drept în bugetul de redresare

Franța a anunțat că va insista pentru includerea sancțiunilor privind statul de drept în noul fond de redresare al UE de 750 de miliarde de euro, informează Rador.

Într-un interviu acordat duminică pentru Financial Times, ministrul francez al afacerilor europene Clément Beaune a declarat că asistența de stimulare ar trebui să fie condiționată.

„Nu e posibil să le explici cetățenilor francezi, polonezi, ungari și europeni că putem avea solidaritate financiară în Europa fără a ne face griji cu privire la respectarea normelor elementare ale democrației, libertatea presei și drepturi egale”, a afirmat el.

Beaune a apreciat că sancțiunile ar trebui să presupună consecințe deopotrivă legale și financiare.

Declarațiile lui survin după restrângerea drepturilor în Ungaria și Polonia și pe fondul unor grave acuzații de corupție la cel mai înalt nivel în Cehia.

Ungaria și Polonia s-au opus condiționării de statul de drept a noilor planuri de redresare, convenite la Consiliul de la Bruxelles de luna trecută - fapt calificat de opozanți drept o tentativă cinică de perpetuare a controlului lor asupra actualei stări de fapt.

Statele membre au convenit asupra fondului de redresare, dar și a bugetului pe șapte ani al UE de 1,1 mii de miliarde de euro, la o conferință-maraton de cinci zile.

Termenii acordului au diluat prevederile legate de statul de drept, care urmăreau să tragă statele la răspundere în cazul violării unor drepturi.

Statele membre trebuie acum să stabilească, împreună cu Comisia Europeană și Parlamentul European, cum vor aplica acele prevederi în cazul unor derapaje ale unor guverne.

Obiectivul este să se ajungă la un consens între instituțiile UE până la finalul anului.

Însă ultimele evoluții din Ungaria și Polonia indică lipsa intenției celor două țări de a accepta orice reguli care le-ar putea submina ori contesta politicile care restricționează libertatea presei ori drepturile comunităților LGBTI.

La o zi după finalizarea acordului în privința fondului de redresare și a bugetului, redactorul șef al celei mai mari publicații independente din Ungaria, Index.hu, a demisionat.

Demisia a fost provocată de faptul că un afacerist aliat cu guvernul premierului Viktor Orbán a devenit acționar major la compania de publicitate a Index.hu, în vreme ce un altul a intrat în echipa de directori a site-ului.

Aproximativ alți 80 de jurnaliști de la Index.hu au demisionat și ei în semn de protest.

Aproximativ trei sferturi din publicitatea plasată de instituțiile publice e direcționată spre presa proguvernamentală.

Între timp, guvernul polonez își cimentează viziunea homofobă, în condițiile în care unele localități de pe tot cuprinsul țării s-au declarat „libere” de LGBTI.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a respins acordarea de subvenții în cadrul unui program de înfrățire pentru șase orașe poloneze pentru atitudinea lor anti-LGBTI.

„Tratatele noastre consfințesc că fiecare om din Europa e liber să fie cine este, să trăiască unde îi place, să iubească pe cine vrea și să țintească oricât de sus dorește”, a declarat în privința acestei chestiuni președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

(Articol de Nikolaj Nielsen)

Sursa: Rador