Eugene Goostman „adolescentul din calculator”- a trecut sau nu testul lui Turing?
- Căt ălina Curceanu
- 3 august 2014, 00:00
Cine este, sau mai bine spus ce anume este, Eugene Goostman? Eugene este un.....program pe calculator realizat de un cercetator de la Universitatea din Reading, Kevin Warwick, care se lauda ca acest program ar fi reusit sa treaca faimosul test al lui Turing. Deci ar fi creat un program care poate „imita” o persoana – cel putin pentru 5 minute. Acest anunt a starnit insa scandal – multi sunt cei care il critica pe Warwick si sustin ca, de fapt, chiar daca Eugene a realizat un lucru demn de lauda, suntem inca departe de a avea un program pe calculator care sa imite un om.
Anul acesta se implinesc 60 de ani de la disparitia tragica a lui Alan Turing. Printre multe alte realizari, Turing este faimos pentru testul pe care l-ar fi propus pentru testarea ineligentei artificiale. Mai bine zis pentru comparatia programelor pe calculator cu o persoana. Daca cineva converseaza cu un calculator (nestiind insa ca este un calculator) putand sa ii puna orice fel de intrebare si dupa 5 minute nu reuseste sa isi dea seaman daca a conversat cu o persoana in carne si oase sau cu un calculator, atunci se considera ca programul respectiv reuseste sa treaca de „testul Turing”. Evident, este extrem de dificil de realizat un astfel de program – ar trebui sa prevedem toate intrebarile care ar putea sa fie puse, sau cel putin sa realizam un algoritm care sa ne salveze cu un raspuns pe care l-ar da si o persoana in cazul in care nu reuseste sa raspunda precis la intrebare dar nu spune totusi „bazaconii”. Se considera ca testul ar fi trecut daca cel putin 30% dintre cei care converseaza cu programul vor fi in final pacaliti si vor fi convinsi ca au vorbit cu o alta persoana.
Nenumarate au fost incercarile de a depasi cu succes acest test.
Recent, Kevin Warwick de la Universitatea din Reading a facut un anunt remarcabil: cum ca ar fi reusit sa realizeze un program care ar fi pacalit mai mult de 30% dintre cele 300 de persoane care au conversat cu acest program. Programul se numeste Eugene Goostman si s-a prezentat ca fiind un adolescent de 13 ani din Ucraina. Realizarea este intr-adevar importanta insa a starnit scandal. Din ce cauza?
In primul rand Warwick sustinea ca a fost primul care a reusit o astfel de performanta – ceea ce nu este adevarat: programul Cleverbot reusise deja sa „pacaleasca” 56% dintre cei care au conversat cu el.
In plus faptul ca Eugene a fost prezentat ca un baiat de doar 13 ani, din Ucraina, a fost de mare ajutor: Eugene facea greseli de engleza, insa cei care conversau cu el credeau ca aceasta se datora faptului ca este din Ucraina, iar atunci cand nu stia anumite lucruri se considera normal, dat varsta lui frageda. Cei care il critica pe Warwick sustin ca aceste strategii nu sunt demne de un program care vrea cu adevarat sa treaca testul lui Turing. Altfel ar fi stat lucrurile daca Eugene ar fi fost prezentat ca fiind un tanar englez cu varsta de 30 de ani – poate nu ar fi reusit sa pacaleasta pe nimeni!
Warwick deja in trecut a facut un anunt care a starnit polemici: cum ca el ar fi primul cyborg din lume, datorita faptului ca si-a pus un microchip sub piele. Multi au luat in ras acest anunt – amintindu-i lui Warwick de toate animalele care au deja un microchip sub piele pentru recunoastere (caani si pisici de exemplu): sunt acestea cyborguri?
Testul lui Turing ramane, se pare, inca un vis – vom reusi sa realizam vreodata un program care sa imite un om atat de bine incat sa pacaleasca pe toti cei care converseaza cu el?
Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro