„Eu asta visez, asta vreau să fac”. Cum și-a îndeplinit Adrian Ursu marele vis, după Revoluție

La sfârșitul lui 1992, în decembrie, Adrian Ursu a avut primul contract de muncă în presă. 28 de ani mai târziu, jurnalistul a declarat în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV că, dacă s-ar întoarce în timp, ar face același lucru.

Actualul prezentator și director editorial al Antenei 3 și-a început meseria de ziarist în 1992. „Uite, eu asta visez, asta vreau să fac”, le-a spus Adrian Ursu părinților săi, după ce, de dragul lor, dăduse examenul de admitere la Medicină.

„În 1992, am avut primul contract de muncă în presă, la ziarul Adevărul, după șase luni de practică, student fiind. Am dat la facultate în `90, după ce doi ani de zile părinții mei au încercat să mă facă doctor și am dat la Medicină. În `88 și `89, am dat la Medicină la Târgu Mureș și la Craiova. Am picat cu brio. Și în `90, ar fi trebuit să dau din nou, a treia oară, că poate- poate, cine știe, că la ortodocși totul se întâmplă de trei ori și poate e cu noroc.

M-a „salvat” Corneliu Roșianu, aș putea spune, deoarece pe el l-am văzut la televizor anunțând că se înființează Facultatea de Jurnalistică. Eu eram atunci la meditație, la Craiova, învățam ceva complicat pe la chimie, ceva de nu înțelegeam în niciun fel. La chimie. Și m-am întors de la meditație, de la Craiova, acasă la mine, la Slatina, și le-am spus părinților, „OK, uite, am făcut cum ați zis voi doi ani de zile, am dat la Medicină. S-a dovedit că nu se lipește de mine, nu e pentru mine. Acuma facem cum aș vrea și eu”. Și anume, să mă fac ziarist, ca tata.

Pentru că tata, ziarist fiind, m-a ținut departe de meseria asta, pentru că știa ce însemna să o faci înainte de 1989 mai ales. Să alergi prin frig, prin ploaie, ca om de teren și să scrii după normative. Să stai să miroși plumbul și alte substanțe, pe acolo, prin tipografie. Si am zis „Uite, eu asta visez, asta vreau să fac”. Și, întrucât era facultate nou înființată, examenul de admitere s-a dat în toamnă, în septembrie, în vreme ce toate celelalte examene de admitere erau în vară.

Ca să-mi încerc mâna și să mă verific cât de competent sunt la Limba și Literatura Română, la gramatică, am dat în vară și la Litere. Am intrat la Litere și, ce să vezi, în toamnă am intrat și la Jurnalistică. Și le-am dus în paralel doi ani de zile”, a declarat Ursu în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro.

„Cred că mi-ar fi plăcut și să fiu profesor de română, dar mai mare era dragostea de jurnalism”

Jurnalistul a mai spus că, în 1992, în vară, a fost nevoit să facă practică, iar el a fost singurul student care și-a ales presa scrisă.

 „Fiind sfârșitul anului doi, toată lumea de la Jurnalistică trebuia să facă practică. Majoritatea și-a ales TVR, că era TVR, vreo doi au ales radio, eu am fost singurul fraier care a ales presa scrisă. Singurul, singurul care am ales presă. M-am dus la Adevărul, m-a luat în primire domnul Sergiu Andon, la vremea aceea reactor-șef adjunct la Adevărul. Redactor-șef era Dumitru Tinu.

M-a luat în primire domnul Sergiu Andon, m-a încartiruit în secția Politic, împreună cu Ion M. Ioniță, de pildă, cu Corina Drăgotescu, cu Alexandra Andon, care era la secția de Politică Externă, dar care era sora secției de Politică Internă. Am avut campania electorală din 92, în felul ăsta. În practică fiind, mergeam cu domnul Silviu Achim, dumnezeu să-l ierte, la UDMR. Eu am primit, ca ultimul venit, minoritățile naționale. Primeai administrație locală sau minorități naționale”, a dezvăluit vedeta de la Antena 3.

Adrian Ursu își amintește că primul salariu a fost de 36.000 de lei și că a luat primii bani după șase luni de practică „pe gratis”.

„Șase luni de zile am tras gratis, ca să zic așa, pentru că îmi plăcea foarte mult ce făceam, trăiam pentru asta. Și a venit surpriza în decembrie, când mi s-a transmis de la cabinetul domnului Andon că sunt chemat. Am fost chemat și a zis „Uite, am hotărât, dacă ești de acord, să te angajăm pe post de reporter 2. Cred că era cel mai de jos pe scară, cum era vechiul nomenclator. 36.000 de lei salariu, țin minte și acum. Și uite-așa, dragostea de presă s-a transformat în meserie. Practic singura. Căci altfel aș fi putut să ajung profesor, terminând Facultatea de Litere, profesor de Limba Română. Cred că mi-ar fi plăcut și aia, dar mai mare era dragostea de jurnalism”, a mai spus Adrian Ursu.