Etiopia. Armata îl acuză pe directorul OMS, etiopian, că-i sprijină cu arme pe rebeli

Șeful statului -major al armatei etiopiene a lansat, joi, acuzații grave la adresa directorului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Generalul Berhanu Jula, șeful statului-major  al armatei din Etiopia, l-a acuzat pe directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, originar din regiunea  Tigray, că militează în favoarea rebelilor din această regiune, ale căror forțe se confruntă cu trupele federale, și încearcă să le obțină arme.

Tedros Adhanom Ghebreyesus  „a dus o campanie în țările vecine pentru a condamna războiul” pe care guvernul federal etiopian îl duce împotriva regionale din Tigray  din 4 noiembrie, „a lucrat pentru a obține arme pentru ei”, a declarat generalul Berhanu Jula într-o conferinta de presă, scrie AFP.

Directorul OMS „nu ​​a neglijat nici o pistă” pentru a ajuta Frontul pentru Eliberarea Poporului din Tigray (TPLF), un partid care conduce regiunea Tigray și care contestă autoritatea guvernului federal de câteva luni.

„Acest tip este el însuși membru al acestei echipe” a TPLF, a continuat generalul Berhanu, vorbind despre Tedros, care a fost ministru al Sănătății în perioada 2005-2012, în guvernul lui Meles Zenawi, șeful istoric al TPLF, la vremea aceea deținător al tuturor pârghiilor puterii din Addis Abeba.

 „Ce ne putem aștepta de la el? Nu ne așteptăm ca el să se alăture poporului etiopian și să condamne autoritățile din Tigray”, a adăugat el.

Prim-ministru din 2018 și premiat cu Nobel pentru pace în anul următor, Abiy Ahmed Ali a lansat la 4 noiembrie o operațiune militară în Tigray împotriva forțelor TPLF, pe care le acuză că încearcă să destabilizeze guvernul federal și că au atacat două baze militare etiopiene din regiune, ceea ce autoritățile regionale  neagă.

Nici un bilanț precis al acestei ofensive militare  care a intrat în a treia săptămână și care a implicat în special bombardamente aeriene, nu este deocamdată disponibil, iar regiunea este practic izolată de lume.

Dar luptele au lăsat câteva sute de morți și, potrivit șefului Comisiei sudaneze pentru refugiați, au forțat cel puțin 36.000 de etiopieni să fugă în Sudanul vecin.

Foto: Facebook