Eterna țintă, religia în școli

Eterna țintă, religia în școli

Douăzeci și unu de ONG-uri - între care Asociația Secular- Umanistă din România, APADOR-CH și ActiveWatch - au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, în care solicită ministrului Liviu Pop să oprească organizarea de slujbe religioase în incinta unităților publice de învățământ din România, atât la începerea noului an școlar, cât și pe întreaga sa desfășurare.

Școlile din România sunt frecventate de copii care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul”, a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.

Menționăm că simpla prezență a unui preot la festivitate, chiar dacă el ia cuvântul, nu înseamnă că s-a oficiat o slujbă religioasă. „Pentru orice Ministru, și cu atât mai mult pentru Ministrul Educației, ar trebui să primeze interesul superior al copiilor și nu interesul Bisericii Ortodoxe sau a altor culte. Iar acest lucru poate fi demonstrat simplu, prin respectarea și aplicarea legilor în vigoare” a mai declarat Toma Pătrașcu.

Tabără și prânz pentru studenții LGBT

Cu o zi înainte de începerea anului școlar, Asociația MozaiQ, cunoscută pentru că militează pentru drepturile și libertățile comunității LGBT (n.r. - Lesbians, Gay, Bisexual, Transsexual), anunță pe pagina sa de Facebook organizarea unei tabere pentru tinerii LGBT din România.

Tabăra este organizată în Slovacia și are toate costurile achitate de organizatori. De altfel, sâmbătă, 9 septembrie, între orele 15.00 și 18.00, a fost organizat și întâlnirea „Back to School. Prânzul Liceenilor LGBT”, în zona Armenească, în centrul Bucureștiului.

Temele abordate au fost: „Ce tips&tricks avem pentru a supraviețui unui nou an; ce trebuie să știu ca licean LGBT; Cum abordăm profesorii și colegii noștri homofobi și transfobi”.

Ne puteți urmări și pe Google News