Șeful statului ucrainean Petro Poroșenko ar fi decis să includă în proiectul de Constituție prevederea unui statul special pentru regiunea Donbas din Estul Ucrainei. Proiectul de Constituție urmează să fie dezbătut joi în Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda, citată de Agerpres.

Potrivit unor surse citate de gazeta de la Kiev, Poroșenko ar fi trimis joi dimineață parlamentului amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd un statul special pentru Donbas, în conformitate cu Acordul de la Minsk.

Inițial, amendamentele nu preevdeau un asemenea statut special, fapt ce a provocat un val de critici din partea liderilor separatiști din Donețk și Luhansk.

Ziarul ucrainean afirmă că modificările s-au făcut ca urmare a unei vizite de urgență a subsecretarului american de stat Victoria Nuland, miercuri, la Kiev.

Într-un discurs susţinut miercuri seara la Casa Americii din capitala ucraineană, Nuland a calificat drept 'istorică' sesiunea de joi a Radei Supreme, având în vedere că vor fi supuse atenţiei deputaţilor şi o serie de proiecte de legi necesare pentru a obţine următoarea tranşă de la FMI.

În noaptea de miercuri spre joi a avut loc o discuție telefonică între Obama și Putin, în care este foarte probabil că a fost abordat și subiectul statutului special al regiunii Donbas, cerut insistent de Moscova.