Estul Mediteranei, sub ocupaţie rusească. Moscova, pe traiectorie de coliziune directă cu Ierusalimul şi Washingtonul

Estul Mediteranei, sub ocupaţie rusească. Moscova, pe traiectorie de coliziune directă cu Ierusalimul şi Washingtonul

Moscova pune stăpânire pe estul Mediteranei, instituind restricţii de zbor şi ameninţând cu bruierea comunicaţiilor, inclusiv prin satelit. Măsura extremă vine după ce un avion de spionaj rusesc a fost doborât de antiaeriana siriană, în timpul unui bombardament israelian.

Prin vocea ministrului Apărării, Federaţia Rusă şi-a anunţat intenţia de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu baterii S-300, în urma doborârii din greşeală de către antiaeriana siriană a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20. Potrivit ministrului rus Serghei Şoigu, citat de TASS şi Agerpres, Rusia va bruia comunicaţiile oricărui avion care va încerca să lovească Siria dinspre Marea Mediterană. „Navigarea prin satelit, radarele de la bord şi sistemele de comunicaţii ale aviaţiei militare ce vor ataca ţinte de pe teritoriul sirian vor fi suprimate în zonele adiacente Siriei în Marea Mediterană”, a avertizat ministrul apărării rus

„Suntem convinşi că punerea în aplicare a acestor măsuri va răcori capetele înfierbântate şi va împiedica acţiuni necugetate constituind o ameninţare pentru soldaţii noştri”, a apreciat ministrul apărării rus într-o declaraţie difuzată de televiziune. „În caz contrar, vom reacţiona în mod adecvat la situaţie”, a avertizat Şoigu.

 

Consolidarea sistemului antiaerian sirian

„În două săptămâni, forţelor armate siriene le vor fi furnizate sisteme moderne S-300, capabile să intercepteze avioane la o distanţă de peste 250 km şi pot lovi mai multe ţinte în aer în acelaşi timp”, a declarat Serghei Şoigu, explicând că livrarea acestor sisteme moderne nu a avut loc până acum din cauza opoziţiei Israelului.

„În 2013, la solicitarea părţii israeliene, noi am suspendat livrarea unui sistem S-300 Siriei, deja în stadiul de a fi trimis, iar militari sirieni fuseseră instruiţi pentru manevrarea acestuia. Astăzi situaţia s-a schimbat şi nu din vina noastră”, a afirmat Serghei Şoigu, făcând referire la un acord semnat de Moscova şi Damasc în anul 2010 privind livrarea de S-300.

Sistemul va consolida în mod semnificativ capacităţile de luptă ale sistemului antiaerian sirian, a mai spus Şoigu, indicând că punctele de comandă ale antiaerienei siriene vor fi echipate cu un sistem automat care va face posibilă recunoaşterea avioanelor ruse. În prezent, S-300, operate de ruşi, sunt instalate în jurul bazei navale ruse din Tartus, iar sisteme mult mai moderne S-400 au fost desfăşurate la baza Hmeimim (vest).

Moscova mitraliază Israelul cu acuzaţii

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborârea avionului său, afirmând că armata israeliană a prevenit partea rusă doar cu un singur minut înainte de lansarea atacului şi că avioane israeliene s-au servit de Il-20 ca „scut” împotriva rachetelor siriene. Potrivit unor experţi militari ruşi, antiaeriana siriană a lansat în mod haotic 170 de rachete la o oră după ce patru avioane F-16 israeliene au lansat bombe asupra unor depozite de arme în provincia Latakia (nord-vest) şi nu se mai aflau demult în zonă, conform Agerpres, care citează Eho Moskvî. Armata israeliană a negat versiunea rusă, explicând duminică într-un comunicat că avioanele sale nu „s-au ascuns în spatele niciunui aparat şi că avioanele israeliene se aflau în spaţiul aerian al Israelului în momentul când avionul rus a fost doborât”.

 

Rusia decide soarta altor popoare pentru că „are dreptul”

Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta ţărilor vecine şi a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau orice alt stat, a declarat emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, într-un interviu acordat luni postului de radio rusesc Eho Moskvî (de opoziţie) şi citat marţi de numeroase media ucrainene, între care agenţia de presă Unian şi postul de televiziune TSN. „Aceasta reflectă diferenţa fundamentală de viziune dintre noi. Rusia consideră că are dreptul de a decide soarta ţărilor vecine şi a altor popoare, fie că este vorba de ucraineni, moldoveni, georgieni sau oricine altcineva. În timp ce SUA şi Europa împărtăşesc poziţia stabilită în toate bazele juridice despre care am vorbit (Acordul de la Helsinki şi Actul fundamental Rusia-NATO), care rezidă în faptul că toate aceste popoare au dreptul să ia propriile decizii”, a subliniat emisarul american.