Estul Europei, din nou la mâna Rusiei

Proiectele Uniunii Europene pentru protejarea climei ar putea conduce la o dependenţă energetică a statelor est-europende de Rusia.

Ministrul francez al Ecologiei şi Energiei, Jean-Louis Borloo, a avertizat că state precum Estonia, Lituania şi Letonia ar putea avea grav de suferit în urma aplicării "pachetului energie climat", proiect al UE ce urmăreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, anunţă Mediafax.

"Securitatea energetică este în centrul problemei, dacă UE nu va răspunde acestei probleme, Europa nu are nici un sens", a declarat Borloo în timpul unei vizite la Tallin.

Estonia - principala "victimă"

Producţia de electricitate a Estoniei depinde aproape în totalitate de exploatarea şisturilor bituminoase din staţiunea Narva, aflată la frontiera cu Rusia. Procesul de producţie este însă foarte poluant, Estonia urmând să fie obligată de UE să renunţe la exploatarea de la Narva.

Soluţia ar fi cedarea şisturilor către Rusia, Estonia urmând să depindă în mod decisiv de colosul rus Gazprom.

Pericol la Vilnius

Situaţia Lituaniei este oarecum asemănătoare. Una dintre condiţiile pentru aderarea la UE a fost închiderea complexului de la Ignalina, centrală nucleară care asigură 40% din necesităţile energetice ale ţării. 

"Când vom închide centrala, vom plăti 800 de milioane de euro pe an Rusiei", a declarat fostul premier Aleksandar Abisala, ambasadorul lituanian la UE pe probleme de energie.